Joanna Abrahamsson: Dags för en kvinna till herrlandslaget

Tårarna rann nedför Janne Anderssons kinder vid avspark i sista matchen som förbundskapten. I sju år har han försökt men ofta misslyckats som ledare för svenska herrar som spelar fotboll. Nu är det dags för en kvinna att ta över det här sjunkande skeppet.

Stark ledarfilosofi och mycket känslor. Ilska, butterhet men samtidigt väldigt lättrörd. Alltid inför öppen ridå. Det har präglat Anderssons tid i rampljuset.

Vid varje match har media analyserat sönder sig själva för att få fatt i halmstrån i den orealistiska drömmen om vinst. Helt orimliga förhoppningar som borde kunna anmälas till Konsumentverket. Får man ens lura i fans så pass mycket dravel?

Sveriges herrlandslag i fotboll har verkligen sett bättre tider. 1958 kom de tvåa i VM på hemmaplan. Det är ändå en bedrift värdig historieböckerna. Även bronset i USA 1994 hör till de roligare minnena.

Det är klart att Sverige inte kan vara i topp i världens största lagsport som spelas i över 200 länder.

Snart 30 år senare går det riktigt dåligt. Och det är som att alla blundar inför faktum. Svenska herrar som sparkar boll kommer aldrig nå upp till världseliten. Det är inget konstigt i ett litet land som vårt. Brasilien, Tyskland, Frankrike och Italien har helt andra förutsättningar. De har dominerat länge och kommer fortsätta så. Det är klart att Sverige inte kan vara i topp i världens största lagsport som spelas i över 200 länder. Vinteridrott däremot är mer naturligt att vi kammar hem medaljer i.

Sarina Wiegman har tagit engelska damlandslaget till EM-guld och VM-final i Sidney. En kvinna som vet hur man gör för att leda ett lag till vinst. Aftonbladet rapporterade i somras att den här nederländskan pekas ut som ersättare till Gareth Southgate som förbundskapten för herrlandslaget.

Jag gillar inte inställningen att den bästa personen för jobbet måste vara en man och en engelsman.

Jag gillar inte inställningen att den bästa personen för jobbet måste vara en man och en engelsman. Den bästa personen för jobbet är den som är kapabel att vinna matcher. Fotbollen ligger efter andra sporter och har brist på kvinnliga tränare på toppnivå, säger Mark Bullingham, VD för English Football Association.

Bullingham är något på spåret där. Vinna matcher är nyckeln till ett framgångsrikt landslag. En rätt avgörande detalj som Andersson misslyckats med gång på gång. Kanske därför han alltid är så sur?

Tänk om Svenska Fotbollförbundet kunde vara lika klarsynta när de ska hitta Janne Anderssons efterträdare. Sportjournalister gör lista efter lista med gissningar på namn. Av någon märklig anledning med enbart män. 

Damlandslaget har ju visat om och om igen att det går att vinna.

Vad sägs om att 2023 prova ett nytt grepp? En kvinna som förbundskapten för herrarna kommer inte leda oss till VM-guld i första taget. Men det kan Sverige aldrig få i fotboll. Bättre resultat än tidigare är i alla fall högst troligt. Damlandslaget har ju visat om och om igen att det går att vinna.

Vem gör den första bettinglistan med kvinnliga kandidater?

Joanna Abrahamsson är socialdemokrat i Stockholm och tidigare politiskt anställd i Regeringskansliet och EU-parlamentet