Jenny Åkervall ny chefredaktör för Aktuellt i Politiken

Jenny Åkervall är chefredaktör för AiP.

Den socialdemokratiska nyhetstidningen Aktuellt i Politiken (AiP) får en ny redaktionsledning. Jenny Åkervall blir ny chefredaktör, och hittillsvarande chefredaktör Maria Persson blir nyhets- och redaktionschef. Tillsammans kommer de att leda tidningens löpande redaktionella arbete. Daniel Färm fortsätter som vd och politisk redaktör. Jenny Åkervall tillträder som chefredaktör och ansvarig utgivare den 4 april.

– Aktuellt i Politiken ska vara den främsta tidningen för att förstå svensk politik utifrån en socialdemokratisk horisont, och för att förstå socialdemokratins vägval. Tidningen har de senaste åren genomgått mycket viktiga förändringar: digitala utgåvor bakom betalvägg, tvådagarsutgivning, en ny nyhetssajt samt ett förnyat innehåll. Nu kommer den nya redaktionsledningen under ledning av Jenny Åkervall att ta detta vidare, säger Daniel Färm.

Jenny Åkervall har tidigare varit både nyhetsreporter, ledarskribent och chefredaktör för bland annat Frihet och Akademikern. Hon har dessutom skrivit två skönlitterära böcker: Jenny Åkervall har även varit talskrivare åt både Göran Persson och Mona Sahlin.

­- Det känns väldigt roligt att återvända till journalistiken och särskilt i den här viktiga och spännande rollen. I dagens medielandskap dominerar liberala och konservativa röster opinionsjournalistiken. Samtidigt saknas allt för ofta frågor och röster som är relevanta för arbetarrörelsen i nyhetsjournalistiken. Därför är behovet av fler socialdemokratiska perspektiv och en socialdemokratisk röst i den offentliga debatten större än någonsin. Jag hoppas kunna bidra till göra AiP till en än mer synlig och relevant nyhetstidning, men också till att stärka tidningens roll som opinionsbildare, säger Jenny Åkervall.

Maria Persson har arbetat på Aktuellt i Politiken i snart tio år, både som journalist och chefredaktör. Nu fortsätter hon i den nya redaktionsledningen som nyhets- och redaktionschef.

­- Jag ser fram emot att arbeta med Jenny Åkervall, som har bred erfarenhet från både politiken och journalistiken. Jag kommer nu som nyhets- och redaktionschef kunna ägna mer tid åt nyhetsjournalistik och skrivande, vilket tidningen behöver, säger Maria Persson.

Fakta:
Aktuellt i Politiken ägs av Socialdemokraterna. Redaktionen arbetar dock oberoende av ägarna. Tidningen kommer ut med två nummer varje vecka (100 nr/år), och är en prenumererad tidning med presstöd. Tidningen startades 1953, och fyller således 70 år i år. Bland tidningens skribenter finns idag Anne-Marie Lindgren, Lars Stjernkvist, Susanna Gideonsson, Daniel Färm, Ida Karkiainen med fler.

För frågor och kommentarer:

Jenny Åkervall, 070-690 4279 eller [email protected]

Maria Persson, 070-616 98 69 eller [email protected]

Daniel Färm, 070-650 12 09 eller [email protected]