Jenny Åkervall: Lyd inte i förväg!
Sverigedemokraterna och regeringen lanserade häromveckan ett förslag om att utreda kostnaderna för invandringen. En av SD specialbeställd historia som syftar till att peka ut vissa grupper som ”olönsamma”. Att överhuvudtaget börja räkna på om det är lönsamt att hjälpa människor som flyr från krig och förföljelse är i grunden en djupt obehaglig idé.
”Om de ukrainska kvinnorna som flyr till Sverige inte är lönsamma – ska vi skicka tillbaka dem då?” som Martin Ådahl (C) formulerade det i en tv-debatt i samband med att förslaget presenterades.
MPs migrationspolitiska talesperson, riksdagsledamoten Annika Hirvonen, ställde sig också frågande till vad en sådan här utredning ska användas till.
”Asylrätten har aldrig handlat om att vi ska tjäna pengar på utsatta människor. Det har handlat om att människovärdet ska försvaras oavsett om individen i fråga är en ekonomiskt bidragande person eller inte”, sade hon till Dagens Nyheter.
I det uppdaterade Tidöavtalet har alltså M, KD, L och SD kommit överens om att skriva in att Konjunkturinstitutet ska räkna på ”de ekonomiska nettoeffekterna av migrationen till Sverige under modern tid”. I uppdraget ingår även att göra framtidsprognoser, där kostnaden ska redovisas efter ursprungsland.
Att SD lanserar denna politik kanske inte är så förvånande men att M och L lydigt administrerar den är inget annat än en skam.
Att SD lanserar denna politik kanske inte är så förvånande men att M och L lydigt administrerar den är inget annat än en skam. Och KD förstås. När kommer egentligen upproret från det kyrkliga Sverige mot att KD hjälper ett främlingsfientligt parti som aktivt väljer att peka ut en hel grupp människor – invandrarna – som Sveriges ”syndare”?
Och vilka tänker SD och regeringen lönsamhetsutreda härnäst? Blir det långtidsarbetslösa? Funktionshindrade? Könsdysforiska? Pensionärer? Varför inte SDs riksdagsgrupp? De har väl kostat Sverige åtskilliga miljoner genom åren?
Under tiden breder bristen på empati och humanism ut sig i spåren av SDs ökade inflytande i samhällsdebatten.
Det påminner mig om Stanfordprofessorn Timothy Snyders bok ”Om tyranni: tjugo lärdomar från det tjugonde århundradet”. En utmärkt bok om hur auktoritära krafter i politiken ska bemötas. Läs den.
”Lyd inte i förväg” lyder den första lärdomen.
När Hitler tog makten i Tyskland på 30-talet var människors föregripande lydnad avgörande för att han skulle kunna gå snabbt fram med en total regimförändring.
När Hitler tog makten i Tyskland på 30-talet var människors föregripande lydnad avgörande för att han skulle kunna gå snabbt fram med en total regimförändring.
Eftersom tillräckligt många människor inledningsvis frivilligt erbjöd honom sina tjänster kunde nazisterna gå snabbt fram mot en total regimförändring.
”Därefter fanns ingen återvändo från de första tanklösa stegen mot underkastelse”, skriver Snyder.
Vi frestas ibland att tro att vi är klokare än européerna som gav vika för nazismen, fascismen och kommunismen på 1900-talet. Det är ett farligt antagande.
Men vi har åtminstone fördelen att lära oss av deras misstag. Det är dags att ta tillvara på det nu. Snart kan det vara för sent.
Jenny Åkervall är chefredaktör för Aktuellt i Politiken