Inget vinstuttag i skolan

Tobias Baudin och Lina Axelsson Kihlblom berättar hur Socialdemokraterna ska ta tillbaka den demokratiska kontrollen över skolan. Foto: Maria Persson/AiP

Förslag för en likvärdigare svensk skola kommer sannolikt att röstas ner i riksdagen i dag. Men Socialdemokraterna tänker inte släppa frågan om förbud mot vinstuttag i skolan.
– Vi kommer driva detta stenhårt, säger Tobias Baudin

I regeringens tidigare proposition om ett mer likvärdigt skolval finns förslag för att göra svensk skola mer rättvis och för att minska den segregation som skolan i dag medverkar till. Men trots att både lärare, skolledare, forskare och svenska folket står bakom en mer likvärdig svensk skola kommer riksdagen i dag med största sannolikhet att rösta ner förslagen.

Skolminister Lina Axelson Kihlblom (S) och Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin höll en presskonferens under onsdagseftermiddagen där man presenterade hur man vill ta tillbaka den demokratiska kontrollen över skolan:

  • Förbud mot vinstuttag.
  • Samhället ska ha kontroll över etableringen av nya skolor.
  • Ett rättvist skolval.
  • En likvärdig skolpeng.
  • Offentlighetsprincipen ska gälla alla huvudmän, inte bara kommunala.

– Nu finns det förslag på riksdagens bord som skulle kunna få stopp på hur det ser ut i dag, men det finns också en majoritet i riksdagen som stoppar alla förslag som kan begränsa vinstuttaget. De högerkonservativa gör allt för att prata om annat. Man vill inte ens kompromissa eller diskutera frågan, utan pratar hellre om det politiska spelet. Men Socialdemokraterna kommer inte att släppa detta. Vi ska driva frågan om skolan stenhårt. Och så får väljarna säga sitt den 11 september när det är val, sa Tobias Baudin på pressträffen.

Fotnot: I dag röstar riksdagen om ett förslag som innebär bland annat att ersättning till huvudmän som driver friskolor ska ges med ett grundbelopp i form av en basersättning och en strukturersättning, samt att det ska göras avdrag från basersättningen för merkostnader som kommunerna har som en följd av sitt ansvar att anordna utbildning enligt skollagen.

Läs vad AiP skrivit tidigare om marknadsskolan
https://aip.nu/tar-strid-mot-marknadsskolan/
https://aip.nu/politisk-samsyn-om-skolvalet-en-odesfraga/
https://aip.nu/valfardens-principer-gar-inte-ihop-med-marknadstanket/
https://aip.nu/sa-ser-partierna-pa-marknadsskolan/