Hyllades som förebild av alliansen

Leyla Anabestani och socialminister Göran Hägglund.

leylaHagglund

Leyla Anabestani, med dåvarande socialminister Göran Hägglund (KD) på mässan Eget företag där hon mottog pris för en ”företagsstart där brukarens behov står i fokus”.

Alliansregeringen framhöll Freja Assistanstjänst som ett föredöme för kvinnligt nyföretagande och att privat drift stärker välfärden.

Leyla Anabestani fick pris av både dåvarande näringsministern Maud Olofsson (C) och socialministern Göran Hägglund (KD) för ”en företagsstart där brukarens behov står i fokus”.

Alliansregeringen drev hårt frågan om privat drift i välfärden. De bolag som Ulf Kristersson lät knoppa av hyllades sedan av kollegorna i regeringen.

Läs mer: Kristerssons olagliga affärer/aip.nu

När Nyföretagarcentrums priser för Årets nyföretagare delades ut i oktober 2009 fick Leyla Anabestani ett hedersomnämnande av Göran Hägglund (KD).

– Med omsorg har företaget Freja Assistanstjänst AB lagt grunden för sin företagsstart där brukarens behov står i fokus. Med ett mångfaldsperspektiv där språk och kulturmönster spelar roll har Freja Assistanstjänst dessutom tillfört den trygghet som allt fler inom vård och omsorg i dag önskar, citerade Hägglund (KD) motiveringen.

Detta trots att grunden för företagsstarten klassats som olaglig av Hägglunds regerings egen utredare.

Även näringsminister Maud Olofsson (C) hyllade Anabestani vid en gala på Nalen för regeringens satsning ”Kvinnors företagande stärker Sverige”.

vinstjakt2_thumbnail

Läs mer: Betalade 3 000 – tog ut 13 miljoner i vinst/aip.nu

Kommun- och finansmarknadsminister Mats Odell (KD) bjöd 2010 in Leyla Anabestani till regeringskansliet för att delta i diskussioner om hur kvinnors karriärutveckling i staten och näringslivet bäst kan främjas.

Odell tog även hjälp av Anabestani som medundertecknare när han i oktober 2010 i en debattartikel i SvD för alliansregeringens räkning argumenterade mot kvotering av kvinnor till börsbolagens styrelser.

”Det behövs fler kvinnliga förebilder både inom näringslivet och den offentliga sektorn, men fokus ska inte ligga på dem som kvinnor utan som ledare”, skrev Mats Odell (KD) och Leyla Anabestani.

De avslutade artikeln med: ”Det behövs också goda möjligheter för kvinnor att starta och driva företag.”

Det hade Anabestani. Det företag hon fick till skänks av alliansen hade då på tre år gjort 4,5 miljoner konor i vinst och hon hade tagit ut 1,6 miljoner kronor i vinstutdelning.

Läs mer: Förslag om vinstreglering väntas i mars/aip.nu