Göteborgsdistriktet kräver Hermanssons avgång

Styrelsen i Göteborgs partidistrikt kräver gruppledaren Ann-Sofie Hermanssons avgång. Foto: Maria Persson/AiP

[vc_column][vc_message]Det här är en nyhetstext. Det Aktuellt i Politikens nyhetsredaktion publicerar i tidning, på webb, i appar och i e-tidning ska vara relevant, sant, bekräftat och hålla hög kvalité. Här kan du läsa mer om hur vi arbetar: aip.nu/om-aip-media[/vc_message][vc_column_text]

En enig distriktsstyrelse i Göteborgs socialdemokratiska partidistrikt kräver gruppledaren Ann-Sofie Hermanssons avgång. Bakgrunden ska vara dåliga arbetsförhållanden för Hermanssons medarbetare samt dåligt ledarskap. Styrelsen menar bland annat att man undanhållits information. Men Ann-Sofie Hermansson upplever att hon har partiets förtroende.

– Vi är en enig styrelse som kräver att Ann-Sofie Hermansson, enligt den kandidatförsäkran som finns, lämnar sin position som gruppledare. Det här otroligt allvarligt och inget beslut vi tagit lättvindigt, säger Marina Fransson, ledamot i distriktsstyrelsen.

Marina Fransson säger att synpunkterna på arbetsmiljön och ledarskapet är en stor del av problematiken, men att det i grunden handlar om att styrelsen känner sig motarbetad. Bland annat nämner hon utförsäljningen av bostäderna i Rannebergen där hon menar att distriktsstyrelsen fick informationen om denna via media.

– Vi i distriktsstyrelsen som är förtroendevalda av medlemmarna fattar stora viktiga strategiska beslut som inte respekteras av en liten klick som toppstyr partiet. De går rakt emot de beslut vi tagit. Vi har lyft problematiken, men det har inte hörsammats, säger Marina Fransson.

Enligt henne har man försökt hitta alternativa lösningar under mycket lång tid, men att man under gårdagen när man fick ”vittnesmål från kommunalråden om hur deras arbetsmiljö ser ut” var tvungna att agera och att man då fattade beslutet.

Ann-Sofie Hermansson instämmer i att det pågått under en längre tid, men bilden hon har är en annan.

[blockquote author=”” pull=”normal”]”Vi har olika uppfattningar. Jag är inte enig med deras bedömning. Min uppfattning är att jag har stöd i partiet i Göteborg”[/blockquote]

– Vi har olika uppfattningar. Jag är inte enig med deras bedömning. Min uppfattning är att jag har stöd i partiet i Göteborg. Jag tycker inte att en gruppering kan äga hela den här frågan. Jag vill att det här i god ordning prövas på en distriktsårskongress som man brukar göra. Det har jag inget problem med, säger Ann-Sofie Hermansson.

Hon håller inte heller med om bilden av dålig arbetsmiljö och dåligt ledarskap, utan menar att det handlar om att man varit tvungen att ställa om politiken efter att man förlorade valet.

– Det tycker jag har gått ganska bra, men det är klart att det inte är som vanligt. Vi kanske får göra upp med andra partier än de gamla vanliga. Det kan vara problematiskt, säger Ann-Sofie Hermansson.

Alla förtroendevalda skriver på en kandidatförsäkran och Marina Fransson säger att det i den står att man har förtroende tills dess att distriktsstyrelsen uttrycker att man inte längre har detta förtroende.

– Jag har fortfarande förhoppningen att Ann-Sofie Hermansson kommer att respektera detta. Om inte så är fallet tar vi det till alla medlemmar. Det är exakt så det fungerar i en demokratisk organisation. Det är otroligt viktigt att det här följer alla de ordningar som är uppsatta enligt vår organisation som vi demokratiskt har arbetat fram, säger Marina Fransson.

Ann-Sofie Hermansson blev alltså uppringd av distriktsstyrelsens ordförande Anna Johansson under måndagsmorgonen och fick då veta att styrelsen inte längre hade förtroende för henne och att om hon inte avgår självmant får man kalla in till extra distriktsårskongress.

– Där är vi eniga. Jag är villig att ställa min plats till förfogande, men det vill jag göra under ordnade former som vi brukar göra. Jag känner inte igen det här tillvägagångssättet från någonstans, säger Ann-Sofie Hermansson.

AiP har sökt styrelsens ordförande Anna Johansson för kommentar, men fått beskedet att hon inte är anträffbar för kommentar just nu.

Fotnot: Distriktsstyrelsen meddelade under måndagseftermiddagen att om Ann-Sofie Hermansson inte själv väljer att avgå kommer det att utlysas extrainsatt distriktskongress inom två veckor i enlighet med stadgarna.