Från varvet till toppen i politiken

Ralf Lorentzon har skrivit en bok om sitt politiska liv. Foto: Socialdemokraterna i Mölndal.

Tidigare kommunalrådet i Mölndal, Ralf Lorentzon, stod näst på tur i kompisgänget efter tidigare socialministern Sven Hulterström att skriva om sitt liv. Nu är boken skriven och frågan är vem som blir näste skribent att sätta sitt liv på pränt?

– Det är så att jag känner ju Sven Hulterström sedan SSU-tiden och när han hade skrivit boken om sitt liv var jag inbjuden att tala lite i Göteborg, säger Ralf Lorentzon.

Efteråt kommer kamraterna av samma generation fram till Ralf Lorentzon med ett krav:

– De sa att Sven är född -38 och du är född -39 så nu får du skriva om ditt liv, berättar Ralf Lorentzon.

Kort därefter lamslogs Sverige av pandemin och Ralf Lorentzon fick ingen undanflykt från skrivandet när han ändå blev sittande hemma. Resultatet, ”Res med din klass”, berättar Ralf Lorentzons politiska livshistoria, från varvet i Göteborg via SSU och arbete på Götaverken till politikens hetluft i Mölndal där han var kommunalråd i flera år.

– Man fick inget gratis på den tiden, jag utbildade mig till gymnasieekonom på Göteborgs tekniska aftonskola och på den vägen var det.

Boken avhandlar en hel del villkoren för heltidspolitiker inom kommuner vilket Ralf Lorentzon tycker behöver förbättras om människor i fortsättningen ska ta de betungande uppdragen. Men någon uppgörelse med gamla politiska motståndare är boken inte.

– Ja, de flesta är väl döda vid det här laget så det är inget att orda om.

Boken har fått gott mottagande och vem som blir näste generationskamrat till Ralf Lorentzon att skriva sin livshistoria är ännu inte bestämt.

– Nej de tjatar i stället på mig om att jag ska skriva något mer.

Och mer finns det att berätta, vid sidan av politiken har Ralf Lorentzon haft en parallell passion som trumpetare i storband och än i dag spelar han med en veteranorkester.