Förenade i kärlek och värderingar

[vc_row][vc_column][vc_message]Det här är en nyhetstext. Det Aktuellt i Politikens nyhetsredaktion publicerar i tidning, på webb, i appar och i e-tidning ska vara relevant, sant, bekräftat och hålla hög kvalité. Här kan du läsa mer om hur vi arbetar: aip.nu/om-aip-media[/vc_message][vc_column_text]

Tidigare i år (2017) hade Heléne Fritzon tillsammans med familjen bestämt sig för att lämna uppdraget som kommunstyrelseordförande i Kristianstad. Sedan ringde statsministern. Henrik Fritzon är den som drar det tyngsta lasset i veckorna, samtidigt som han är högsta politiker i Region Skåne. Hur får två toppolitiker ihop tuffa politiska beslut med läxläsning och pannkaksgräddning? Och hur är det att dela både politiken och livet?

Hon är migrationsminister och biträdande justitieminister sedan i somras. Han är ordförande i styrelsen för Region Skåne. Samtidigt lever de familjeliv på en gård utanför Kristianstad med den gemensamma sonen som snart fyller elva år.

För att få ihop livet krävs det minutiös planering av Heléne och Henrik Fritzon och de är fullt medvetna om att i den valrörelse som nu närmar sig kommer det att ställas än högre krav.

– Det handlar om att dela upp ansvaret. Vi planerar väldigt långt innan. Lägger schema för nästan hela året eller åtminstone en termin åt gången. På så vis kan vi planera både jobbet och hemmet, säger Henrik Fritzon.

[blockquote author=”” pull=”pullright”]”Vi planerar väldigt långt innan. Lägger schema för nästan hela året eller åtminstone en termin åt gången. På så vis kan vi planera både jobbet och hemmet.”[/blockquote]

När det kom en fråga till Heléne Fritzon från statsministern i slutet av juli om att bli migrations- och biträdande justitieminister fick hon 50 minuters betänketid. Familjen stod redo att åka iväg på fotbollsläger i Danmark och hade precis packat klart allt.

– Det var ett beslut som vi involverade vår son i också. Det var inte lång tid att fundera, men det var viktiga 50 minuter, säger Heléne Fritzon.

Ett krävande arbete med mycket tid hem­ifrån är inte något nytt vare sig för henne eller för Henrik Fritzon. Hon var tidigare kommunstyrelsens ordförande i Kristianstad och har också bland annat suttit i Socialdemokraternas verkställande utskott i tolv år. Han är ordförande i styrelsen för Region Skåne, med ett ansvar i sina politiska uppdrag som spänner över ett geografiskt område från Rödby i Danmark till Jönköping i Sverige, med fem miljoner invånare.

– Men hemma i vår by är vi bara Henrik och Heléne. Om det ska förberedas inför korvgrillning i idrottsföreningen då är vi bara föräldrar. Man kanske läser om oss i tidningen, men det finns en oerhörd respekt i byn för att vi är vanliga byinvånare. Och för sonen gör det faktiskt ingen skillnad om det är statsministern eller en kompis pappa som ringer, säger Heléne Fritzon.

De avslöjar aldrig hur länge de har varit ett par, men de sträcker sig till att säga att de haft samma adress i 14 år. Det är ingen hemlighet att de möttes genom politiken. Den gemensamma resan började i slutet av 90–talet när de satt i Socialdemokraternas jämställdhetsgrupp.

– Vi satt i samma arbetsgrupp och provocerade väl varandra, säger Heléne Fritzon och ler.
Hon säger att de förenats i kärlek och värderingar.

Henrik-Fritzon-ger-blod

Henrik Fritzon får hjälp av Marwa Mohammed, biomedicinsk analytiker, att lämna blod. Alla anställda inom Region Skåne får lov att lämna blod på arbetstid.
Foto: Per Wilkens

Om ni har olika åsikter i en fråga då?

– Det händer väl, men när man har familj är det inte som att vi sitter och diskuterar jobbet när vi är tillsammans, säger Henrik Fritzon.

Professionaliteten är viktig och de diskuterar aldrig konkreta ärenden med varandra. De uttrycker det som att de aktivt valt att inte finnas i samma beslutsrum. På ett sätt är det lättare nu när Heléne Fritzon är statsråd i stället för som tidigare kommunstyrelsens ordförande i Kristianstad. I Henrik Fritzons uppdrag ingår att ha goda relationer med alla de skånska kommunerna och Kristianstad var inget undantag. Vid till exempel Sverigeförhandlingen var de noga med att inte förhandla om samma saker.

– Som minister är jag naturligtvis helt förhindrad att ha en relation med Region Skåne. Men vi delar så klart en politisk agenda, säger Heléne Fritzon.

– Men vi sitter inte och pratar om sjukvårdens ekonomi. Det hade inte funkat om Heléne varit sjukvårdsminister. Men nu finns ju inte de kopplingarna, lägger Henrik Fritzon till.

Heléne tycker att Henrik är hennes bästa rådgivare i svåra lägen och tror att han skulle säga att hon är hans värsta kritiker.

– Du skulle sällan kritisera mig. Du är väldigt uppmuntrande och stöttande och säger ”det här går jättebra, älskling”. Medan jag nog är mer ”men gud, varför stod du så?” Det där är ju det inre livet i en relation. Man har olika roller, säger Heléne Fritzon.

Hon tror att det kan finnas en bild av att de har mer av ”ärendegenomgång” vid köksbordet än vad de har.

– Men det är som du säger Henrik, vi lever ju helt vanliga liv. Det ska stekas plättar och det ska fixas grejer, konstaterar Heléne Fritzon.

Helene-Fritzon

Heléne Fritzon fick frågan av Stefan Löfven i slutat av juli om att bli statsråd.

Tänker ni på att ni sitter på mycket makt tillsammans?

– Makt är en del av politiken. När jag tillträdde uttryckte jag det som att det är viktigt att ha makt för att kunna genomföra saker. Det blev lite rubriker av det för det är ett så laddat ord. Men man ska vara medveten om makten man har för den är alltid till låns och du ska förvärva den igen genom att skapa förtroende, säger Heléne Fritzon.

Båda två är synliga personer. Det kommer med deras respektive uppdrag. Henrik Fritzon är den mest omskrivna regionpolitikern i media. Han har precis rott iland upphandlingen av ett nytt digitalt vårdinformationssystem till regionen. En miljard­satsning som i förlängningen ska ge mer tid till patienterna. Några av Heléne Fritzons frågor sedan hon tillträdde har varit kvotflyktingar, amnesti för afghanska flyktingar och hur regeringen ser på månggifte. Frågor som alla är högvilt för journalister.

– En modern politiker måste synas. Det ingår att man ska kommunicera i media och vara transparent. Jag ser det som ett jobb. Annars är jag ganska skygg och blyg privat. Jag tror man blir det när man är en offentlig person. Det är inte så roligt att vara ute privat då. Men där är nog jag och Heléne lite olika, säger Henrik Fritzon.

– Det ligger nog i kommunalrådsrollen. Då är man mycket mer synlig. Man är närvarande i näringslivet, i föreningslivet i kommunen, i mötesverksamhet, säger Heléne Fritzon.

Fritzons-uppdrag-idagHon tillbringar mer tid på annan ort sedan hon blev minister, även om hon försöker vara kvar i Skåne över måndagarna, och Henrik får ta ett större ansvar i veckorna.

– Men vi är ändå två föräldrar. En del är ju ensamstående. Så det finns ganska mycket utrymme både att jobba och ta hand om barn. Men det finns inte så mycket plats för något annat. Att utveckla sig själv till exempel. Man går ju inte på en vinprovningskurs också, säger Henrik Fritzon.

Han konstaterar att de inte är hemma båda samtidigt så ofta. Det blir på helgerna de träffas och därför är de desto viktigare. Trots schemaläggning, eller snarare tack vare, finns det utrymme för annat än politiska frågor. Blir det tid över lägger de gärna den på matlagning och på resor. Någon weekend då det bara är de två och sonen lyckas de sno åt sig ibland.

– Får Henrik bestämma reser vi helst till samma ställe hela tiden, säger Heléne Fritzon.

Det är Berlin hon menar. Minst en gång om året åker de dit och så har de gjort i 15 år.

– Det är så mycket historia i staden. Både äldre historia och mer modern med den delade staden. Vi åker alltid dit på julmarknad, säger Henrik Fritzon.

Heléne Fritzon har fyra barn sedan tidigare som är vuxna i dag och en av döttrarna hjälper ganska ofta till med elvaåringen.

– Vi har gjort en resa tillsammans. Mycket av våra liv rör sig runt familjen. Vi är en stor familj och har alltid umgåtts mycket. Vi träffas och äter tillsammans. Man kan säga att Henrik var väldigt modig. Han valde inte bara mig, han valde fyra till. Och han valde hästarna och katterna…

– Ahh, hästarna vet jag inte, säger Henrik Fritzon och skrattar.

Skulle ni beskriva det som att ni har stor arbets­kapacitet?

– Politiken är ett sätt att leva. Men vi är två olika personer och vi jobbar olika. Henrik har ett behov av att stänga dörren till arbetsrummet, ringa samtalet, göra anteckningarna. Mina handlingar kan ligga på köksbordet, jag kan lägga i en tvättmaskin, göra läxan med vår son. Jag tror det är lite manligt–kvinnligt, säger Heléne Fritzon.

– Min dag ser ut så att jag kommer hem vid fem om jag inte har någon kvällsgrej. Då fixar jag med mat och läxor. Mellan fem och nio tänker jag inte på mitt jobb precis utan då är det vår son och arbetet hemma som är viktigt. Men när han somnat sitter jag och jobbar mellan nio och ett, säger Henrik Fritzon.

Ingen har obegränsad arbetskapacitet. Därför är det viktigt att dra gränser. Det går inte att vara borta varje kväll. De tror också att man har större förståelse för varandras arbete när man befinner sig inom samma område.

– Men nu låter det som att det är synd om oss. Men tänk på alla som arbetar inom vården och jobbar kvällar och nätter. Många har ju det som vi. Så det är inget konstigt, säger han.

Helene-och-Henrik-Fritzon

Med Kristianstad nedanför sig. Nu är det bara Henrik Fritzon som arbetar i Rådhus Skåne. Heléne Fritzon har lämnat uppdraget som kommunstyrelseordförande och sitter i stället i regeringen.
Foto: Maria Persson/AIBILD

Vilka är fördelarna med att dela både politiken och livet?

– Det är att man får glädjen att dela allt det som känns viktigt med någon annan. Man dras till varandra för att man delar samma värderingar. I vårt fall uppstod också något annat. Något hände: kärleken, säger Heléne Fritzon.

Vad gör ni när ni behöver koppla bort politiken?

– Nu låter vi så duktiga, men vi gillar att laga mat. Det gör vi tillsammans på helgerna. Sedan måste man ju städa också, säger Henrik.

– Du dammsuger och jag klipper gräs, lägger Heléne till.

Vilka är era bästa tips för att få en relation att fungera?

– Det är de små grejerna. De där sms:en som är så mysiga att få och att man ringer och säger god natt. Du är väldigt bra på det, Henrik, säger Heléne och vänder sig mot sin man.

– Jag tycker mycket om de där blommorna jag får på fredagar. Sådant där är viktigare än vad man tror, lägger hon till.

– Kanske ett tråkigare svar, men jag tror att det är viktigt med ordning och struktur i livet. Om man jobbar mycket i veckan kan man sedan göra roliga saker på helgen och också få till en resa någon gång. Nu har vi blivit skidfantaster också, säger Henrik Fritzon.

– Har vi?
– Nja, det kanske mest är jag…

Båda två skrattar. De gör det ganska ofta. Precis som att de ofta faller varandra i talet eller söker varandras blickar.

Är det tråkigt att vara ifrån varandra så mycket?

– Det är ju inget nytt för oss att vara borta från varandra. Men vi har en rutin. Vi ringer varje kväll. Men jag tänker inte berätta vad vi säger, svarar Heléne Fritzon.

[vc_row][vc_column][thb_gap height=”30″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_tta_accordion][vc_tta_section title=”Heléne Fritzon” tab_id=”1503045946484-0c125930-802f”][vc_column_text]

[/vc_column_text][/vc_tta_section][/vc_tta_accordion][/vc_column][/vc_row]

[vc_row][vc_column][thb_gap height=”30″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_tta_accordion][vc_tta_section title=”Henrik Fritzon” tab_id=”1503045946484-0c125930-802f”][vc_column_text]

[/vc_column_text][/vc_tta_section][/vc_tta_accordion][/vc_column][/vc_row]

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara