Finskt ja till Nato

I mitten av april tog statsminister Magdalena Andersson emot Finlands statsminister Sanna Marin. Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Nu står det klart att Finland vill gå med i Nato. Finlands president Sauli Niinistö och statsminister Sanna Marin meddelade på torsdagsmorgonen att det är vad de vill se, och det skyndsamt.

”Ett medlemskap i Nato skulle stärka Finlands säkerhet. Som medlem i Nato skulle Finland stärka hela försvarsalliansen. Finland måste utan dröjsmål ansöka om medlemskap i Nato. Vi hoppas att de nationella åtgärder som ännu krävs för att fatta detta beslut vidtas skyndsamt under de närmaste dagarna”, skriver Niinistö och Marin i ett gemensamt pressmeddelande. 

Detta besked kom under torsdagsmorgonen, denna vecka när storpolitiska händelser sker slag i slag. Under gårdagen hade Magdalena Andersson besök på Harpsund av den brittiske premiärministern Boris Johnson som efter det svenska besöket flög vidare till Finland.

Statsminister Magdalena Andersson med Storbritanniens premiärminister Boris Johnson på Harpsund. Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Under det brittiska statsbesöket stod det klart att de båda länderna nu lovar varandra stöd. 

– Vi är överens om en ny politisk solidaritetsförklaring mellan Sverige och Storbritannien. Den innebär att om någon av oss ber om hjälp vid katastrof eller angrepp så hjälper vi varandra. Det skulle även kunna innebära militära resurser, säger Magdalena Andersson enligt ett pressmeddelande från statsrådsberedningen.

Senare under onsdagen skrev även Finland och Storbritannien under en politisk solidaritetsförklaring.

Under gårdagen träffades även de nordiska försvarsministrarna i norska Kirkenes nära ryska gränsen. Där gjorde man ett gemensamt uttalande om att fortsätta det fördjupade försvarssamarbetet både operativt och när det gäller totalförsvaret. Den svenska försvarsministern Peter Hultqvist har också tidigare i veckan sagt att ett svenskt Natomedlemskap skulle förstärka det nordiska försvaret.

Så här sa Peter Hultqvist till AiP på Första maj om det förändrade läget.

På söndag 15 maj ska de svenska Socialdemokraterna ge sitt besked i Natofrågan.

Följ vad som händer på https://aip.nu/