Hultqvist om avgångsryktet

Försvarsminister Peter Hultqvist talade I Örebro på Första maj. Foto: Alexander Bygdén/AIP

På Första maj talade Peter Hultqvist i Örebro om säkerhetsläget i Europa och för Aktuellt i Politiken rätade han ut frågetecknen kring sin framtid i regeringen.

– Nu är vi inför en ny verklighet, säger Peter Hultqvist (S) försvarsminister på torget i Örebro under Första maj. 

Med den interna debatten kring Nato högaktuell var det kanske inte konstigt att det var säkerhetsläget med ett oacceptabelt ryskt beteende som var det han inledde talet med. 

Han talade om den alliansfrihet som han anser har tjänat Sverige väl men att Europa rör på sig och länderna måste hålla ihop. 

– Regeringen och partiledningen kommer inte ha något framför ögonen än att göra det som är säkrast för Sverige, oavsett vilket val vi gör ska vi göra det med andra. 

Peter Hultqvist sa i höstas att så länge han sitter i regeringen kommer det inte bli tal om ett Natomedlemskap vilket har skapat många frågeställningar om vad som kan tänkas hända nu när omständigheterna i världen svängt rejält. Flera politiska kommentatorer har diskuterat huruvida Peter Hultqvist kommer att lämna regeringen i fall partiet väljer att säga ja till Nato. 

– Det finns inget annat än att demokratierna måste hålla ihop tillsammans det är det som ger styrka, säger Peter Hultqvist under förstamajtalet. 

Efter talet får Aktuellt i Politiken möjlighet att ställa en fråga till Peter Hultqvist:

Kommer du att avgå om Sverige ansöker om Natomedlemskap? 

– Jag har ingen som helst anledning att avgå och sedan är det så här att det är statsministern som bestämmer hur regeringen ser ut, jag hävdar partiets uppfattning och partiets linje, säger Peter Hultqvist till Aktuellt i Politiken.