”EU-valet en folkomröstning om högerextremismen”

– EU-valet blir en folkomröstning om högerextremismens framfart.

Det sa statsminister Stefan Löfven i riksdagens partiledardebatt inför EU-valet.

Löfven gick till angrepp mot Moderaterna i sitt anförande mot bakgrund av att M-toppkandidaten Tomas Tobé sagt sig vilja förhandla med Sverigedemokraternas högerpopulistiska partigrupp i EU-parlamentet.

– Om det krävs för att få majoritet gör jag det. I praktiken fungerar det så i EU-parlamentet idag, säger Tobé (M) till Sydsvenskan.

Det här var en viktig skiljelinje i riksdagsvalet och är det nu även i EU-valet, enligt Löfven som i debatten framhöll att högerextremisterna i EU-parlamentet sprider hat och röstar emot stärkta rättigheter för löntagare och kvinnor.

– Varje demokratiskt parti ställs nu inför ett val: att ge de partierna vad de suktar efter, nämligen samarbetsinviter och makt eller att stå emot.

– Till de partier som vill samarbeta med de högerextrema för att få en egen del av kakan har jag en enkel fråga: Vad har högerextremismen någonsin gjort i Europas historia som får er att vilja ge dem makt igen?

SD-ledaren Jimmie Åkesson fick svara på kritiken mot partiets stöd till Ungern och Viktor Orbán. Enligt Åkesson handlar EU-valet inte om samarbete eller ej utan om synen på federalism.

SD har precis släppt en valfilm där Åkesson säger sig älska Europa med inte ett imperalistiskt EU. Åkesson varnar i filmen för islamistisk terror och vänsterextremt våld, men nämner inte det högerextrema hotet.

Åkesson uppmanade Stefan Löfven att istället ta itu med antisemitismen inom SSU Skåne, efter distriktets kritiserade Första majramsa om sionismen.

Löfven gick till hård motattack:

– Ett parti som själv har företrädare som ifrågasätter huruvida judar kan vara svenska medborgare. Du är fullständigt diskvalificerad för att ta en sådan här typ av diskussion. Ni står inte upp för alla människors lika värde. Ni står inte upp för ett öppet samhälle Ni hyllar högerextremister runt om i Europa och vill ansluta er till dem, att vi ska driva samma politik, Bevare oss väl, svarade Löfven.

Löfven vände sig direkt till alla medborgare inför EU-valet och uppmanade dem att vara en del av motståndet mot högerextremismen.

– Till alla svenska medborgare vill jag ha det här sagt: Det är du som avgör. Ska Sverige gå mot starkare demokrati och större jämlikhet eller växande klyftor och extremism? Ska löntagarnas rättigheter förstärkas eller försvagas? Ska kvinnors rättigheter förbättras eller försämras? Ska klimathotet bekämpas eller förnekas in i det sista? Det vi har framför oss, det är en folkomröstning om högerextremismens framfart. Ska de få mera makt eller mindre?