Eric Sundström: Uppdatera din tro på kollektivets styrka

Samma dag som vi bestämmer att undertecknad ska återvända till AiPs ledarsida spelar Billy Bragg i Stockholm. Det visar sig att den 65-årige protestsångaren har flera goda råd på vägen.

1991 skrev Bragg ”Sexuality”; ett ställningstagande mot homofobi. Men efter en spelning nyligen blev Bragg utmanad av en person i publiken. Är det alltjämt radikalt att sjunga en gammal sång om att du umgås med en kille som är gay?

Från scenen fortsätter Bragg med ett brandtal för trans- och ickebinära personers rättigheter. Han påminner om vikten av att uppdatera gamla kunskaper, behålla ett radikalt perspektiv – och att våga ta ställning i dagens kampfrågor. Det är en livsviktig uppmaning rent generellt – inte minst om du vill vara framtidens parti.

När jag skrev min senaste ledare i AiP för 13 år sedan hade SD precis fått 5,7 procent i riksdagsvalet. Nu är SD näst störst.

Vi som är lite grånade män har ett särskilt ansvar, och glöm inte hur motståndet ser ut. De som bråkar om transpersoners tillgång till toaletter ser samkönade äktenskap som nästa steg. Därefter följer aborträtten. Om vi inte tar striden på första trappsteget slåss vi till slut för jämställdhet igen, varnar Bragg.

Braggs pappa påpekade att skinheads är lätta att känna igen; det är fascisterna i kostym som är hotet. När jag skrev min senaste ledare i AiP för 13 år sedan hade SD precis fått 5,7 procent i riksdagsvalet. Nu är SD näst störst.

Socialdemokratins styrka har varit att samla folket för att uppnå jämlikhet och omfördelning. Högerpopulister säger sig också slå mot eliten, men adderar en ny dimension: Det är invandrarnas fel.

Bragg illustrerar utmaningen genom att hänvisa till Oliver Anthony, höstens internetfenomen vars arga kampsång ”Rich men North of Richmond” har över 75 miljoner visningar. Låten är ett vrål från en stukad arbetarklass – men texten har försåtliga formuleringar. Mellan raderna hörs en hundvissla som riktar udden mot människor som lever på bidrag.

Men att så split mellan grupper som har gemensamma behov försvagar kampen för jämlikhet. Bragg spelar en ny låt som är ett svar till Anthony: Det räcker inte med att klaga, vi måste organisera oss – gå med i facket och kämpa för högre lön!

Uppdatera din kunskap, tro på kollektivets styrka, vi har alla ett ansvar, skyll inte ifrån dig, empati och omfördelning är grunden.

Det som ger allra mest hopp är Braggs syn på pandemin: Ett test av kollektivets förmåga, som visar att vi även kan klara klimathotet. ”Alla är en libertarian tills brunt vatten fyller ditt hem”, sjunger han.

Budskapet under kvällen kan även ge övergripande vägledning när såväl gängkriminalitet som andra samhällsproblem ska bekämpas: uppdatera din kunskap, tro på kollektivets styrka, vi har alla ett ansvar, skyll inte ifrån dig, empati och omfördelning är grunden. Ulf Kristerssons talskrivare lär inte ha varit i lokalen.

Till sist: Den offentliga debatten lutar åt höger; det är en ära att återigen få ge ett S-perspektiv i AiP. För som Bragg sjunger för er som annars läser en tidning som är ”Tory” (högerkonservativ): There are two sides to every story.

Eric Sundström är S-debattör