Elvy Söderström: M och KD har två helt olika linjer samtidigt

I dag råder det brist på dialog och kommunikation i vårt samhälle. Hat och hot har ersatt samtalen och det hotar i sin tur demokratin. Vi kommunicerar inte och det är tydligt att fakta hämmar debatten.

”Ett elakt inlägg på Twitter får större förtroende och utrymme än en välgrundad forskningsrapport.”

Sociala medier sprider rädsla och vuxna människor trycker på ”gillaknappen” för att förtrycka någon. Ett elakt inlägg på Twitter får större förtroende och utrymme än en välgrundad forskningsrapport. Har du inte ett hatiskt tonfall i ditt inlägg kommer du inte ifråga. Låt oss kämpa för att få stopp på detta, låt oss använda mun mot mun-metoden för att slå vakt om demokratin och vårt samhälle. Tillsammans kan vi göra skillnad!

Visst känns det jobbigt med alla dessa opinionsmätningar som visar på låga förtroendesiffror, men låt oss också stanna upp och analysera läget. Det är ju inte emot vårt partis förslag i januariöverenskommelsen som protesterna hörs mest utan opinionen vill ha mer socialdemokratisk politik.

Mer resurser till välfärden är ”Socialdemokraternas hemmaplan”, sa Mats Knutsson i Rapport för en tid sedan och när sedan oppositionen körde över januariöverenskommelsen om LOV i arbetsmarknadspolitiken så var det ett steg i rätt riktning. Inget ont som inte har något gott med sig.

M och KD gjorde framför allt uppror mot sig själva och den lag som de införde 2009. Den lag som öppnade för lycksökare och den lag som har gjort stora sår i folkhemmet. Dessutom ville privatiseringsivrarna tvinga kommunerna att införa LOV i all verksamhet. Tyvärr hann de med att göra det obligatoriskt med etableringsfrihet inom primärvården och denna tvångslag försvarade allianspartierna så sent som 2015 i riksdagens socialutskott när de rödgröna ville avskaffa den. Kanske ska man göra ett nytt försök!

För nu hoppas jag att den nyvunna insikten också ska gälla inom vård, skola och omsorg. KDs ekonomiskpolitiska talesperson beskrev LOV som ”extrem” och de har påmint om att LOV ”var lagen som gav oss kristallterapeuter och lotsar på Arbetsförmedlingen”. De varnade också för att en privatisering som baserar sig på LOV skulle bli kostsam för skattebetalarna och dra till sig oseriösa eller rentav kriminella aktörer.

För faktas skull kanske vi ska påminna om att dåvarande äldreministern Maria Larsson (KD), sa: ”LOV:en är fantastisk” och så uttrycker sig fortfarande lokala och regionala representanter för M och KD. Där har partiledningarnas omsvängning ännu inte landat. Region Stockholm gav nyligen klartecken till vårdval nummer 40 (reumatologi).

”Resultatet har ju snarare blivit sämre arbetstider och lägre bemanning för de anställda i takt med stigande vinster för vårdbolagen.”

De har hävdat att konkurrensen ska vässa kvaliteten för medborgarna och att de dåliga alternativen rensas bort. Resultatet har ju snarare blivit sämre arbetstider och lägre bemanning för de anställda i takt med stigande vinster för vårdbolagen.

M och KD har alltså två helt olika linjer samtidigt. Låt oss ändå hoppas på en början av ideologisk omvändelse hos dessa. För man ska inte leka affär med välfärden, den ska fördelas efter behov.

Vi inom arbetarrörelsen är verkligen de tusende som bygger landet. Om vi runt om i Sverige bestämmer oss för att kommunicera ännu mera, lyssna och debattera med ideologi och fakta kan vi inom rörelsen göra skillnad. Vi är ett lag!

Elvy Söderström är vice ordförande i Örnsköldsviks S-förening och tidigare ledamot i VU