Debatt: Sätt stopp för utvisning till Afghanistan

Foto: sergant Ryan Tabios, ISAF HQ Public Affairs

Tysk militär i Afganistan framför militärfordon. Foto: sergant Ryan Tabios, ISAF HQ Public Affairs

Debattören Stellan Welin vill att regeringen utfärdar riktlinjer som stoppar utvisningarna till Afghanistan. På bilden ses Mazar-e-sharif i Afghanistan där tyska soldater från Camp Marma övervakar en närliggande by under en daglig säkerhetspatrull. Foto: Sergant Ryan Tabios, ISAF HQ Public Affairs

Dagligen kan vi läsa protester mot utvisningarna till Afghanistan. Det är ett land som varje svensk med självbevarelsedrift håller sig borta ifrån. Och UD avråder från alla resor till Afghanistan.

Avrådan gäller inte bara särskilt konfliktdrabbade regioner utan hela landet. Dit skickas asylsökande som fått avslag.

Just nu demonstrerar en stor grupp afghanska ungdomar mot utvisningarna till Afghanistan. De är rädda. Många av dem har vuxit upp illegalt i Iran och har aldrig varit i Afghanistan.

[blockquote author=”” pull=”pullleft”]”Han har nyligen blivit åldersuppskriven och fått avslag. Han har ingen släkt kvar i Afghanistan.”[/blockquote] Jag har själv varit kontaktperson till en ung afghansk kille. Han kom till Sverige med den stora flyktingströmmen och tappade bort sin familj vid passagen mellan Turkiet och Grekland. Han har nyligen blivit åldersuppskriven och fått avslag. Han har ingen släkt kvar i Afghanistan.

Liksom den stora majoriteten av afghanska flyktingar tillhör han gruppen hazarer och är dessutom shiamuslim, något som avskys av talibanerna och även av majoriteten i Afghanistan, där de flesta är sunnimuslimer.

Som de flesta av de ensamkommande har han lärt sig svenska bra, är med i lokala verksamheter, som fotboll, och går i skolan. Men det är inte lätt att lära sig när man har ett utvisningshot hängande över sig.

Vi bör låta dessa människor stanna. Skälet är dels humanitärt. Det är skamligt att skicka iväg dessa åldersuppskrivna till ett farligt och osäkert liv. Jag är övertygad om att vi kommer att minnas dessa avvisningar med samma skam som vi minns baltutlämningen till Sovjet efter andra världskriget.

Alla ungdomarna har gått i skola och får här möjlighet att skapa sig ett liv och göra en insats. Blir de kvar i Sverige kommer många att kunna ge goda bidrag till landet. Skickas de iväg är utbildningen förmodligen bortkastad.

Person i skolbänk med mobil, i bakgrunden en person skriver med en krirt apå en grön tavla

Den utbildning som de afghanska ungdomarna har fått här i Sverige är förmodligen bortkastad om de skickas iväg, skriver debattören.

Om situationen en gång förbättras i Afghanistan och det blir möjligt att återvända, kommer troligen flera att söka sig tillbaka och kan ge stora bidrag till Afghanistan. Det är en process vi sett förut.

Den svenska asylpolitiken kommer att tynga ner valet för Socialdemokraterna. Jag har mött många sympatisörer som sagt att med en sådan asylpolitik så kan de inte tänka sig att rösta på Socialdemokraterna.

Regeringen bör snarast utfärda riktlinjer som stoppar utvisningarna till Afghanistan och försöka få till stånd att dessa ungdomar får stanna.

Stellan Welin, ledamot i kommunfullmäktige i Sotenäs (S)

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara