Daniel Färm: Tydligt LO-stöd för – och krav på – S inför valet

LO bedömer att Socialdemokraterna är det parti som bäst driver löntagarnas intressen, skriver Daniel Färm, AiP:s politiska redaktör.

LO darrar inte på manschettknappen i stödet för Socialdemokraterna inför valet. Men ställer samtidigt tydliga krav på politiken. LO vill se satsningar på välfärden, att privatiseringarna motverkas, investeringar som skapar jobb, höjda pensioner och förbättrad sjukförsäkring och a-kassa, samt en åtstramning av arbetskraftsinvandringen. Det är bra och viktiga prioriteringar som LO nu lyfter inför valet. De stämmer väl överens med besluten och inriktningarna från Socialdemokraternas partikongress. Det finns bättre förutsättningar än på länge för att en stark och enad arbetarrörelse ska kunna ta fajten med de löntagarfientliga högerpartierna – inklusive Sverigedemokraterna.

LO storsatsar på att få en socialdemokratisk valseger. Inte för att gamla band förbinder. Inte för att relationerna mellan LO och S är så goda. Utan för att LO bedömer att Socialdemokraterna är det parti som bäst driver löntagarnas intressen – och har förutsättningar att fortsätta genomföra viktiga förbättringar för vanligt folk. Oavsett om det handlar om att alltid prioritera jobb och välfärd – eller att tala klarspråk kring utnyttjande och klyftor.

LO bedömer att Socialdemokraterna är det parti som bäst driver löntagarnas intressen

Det är befriande att LO är så tydliga och transparenta i stödet till Socialdemokraterna. Det är i sak inget konstigt. Så har det (oftast) varit sedan fackliga startade Socialdemokratiska Arbetarepartiet – och Socialdemokraterna sedan startade LO. Högerpartier har under många år klagat över att LO stödjer socialdemokratin. Men det är ett demokratiskt förankrat beslut i en av landet tyngsta folkrörelser.

Däremot borde näringslivets olika organ öppet och ärligt redovisa hur man via olika ”tankesmedjor” och lobbyorgan stöttar högerpartierna. Det är stötande att se hur Svenskt Näringsliv och stora företag hävdar att de är partipolitiskt obundna och neutrala – men samtidigt finansierar aggressiv opinionsbildning mot socialdemokratin och för högerpartierna.

kräva att Svenskt Näringsliv stoppar eller kräver tillbaka allt stöd till Timbro

Alla privata företag som är medlemmar i Svenskt Näringsliv eller andra stora näringslivsaktörer borde antingen vara lika öppna och ärliga med att de är med och stöttar partier som motverkar deras anställdas intressen. Eller kräva att Svenskt Näringsliv stoppar eller kräver tillbaka allt stöd till Timbro och alla andra organ som driver hätska hatkampanjer mot Socialdemokraterna. Och alla anställda och konsumenter borde ställa krav på att deras företag inte är med och ger sådant stöd utan att vara öppen med det.

Aktuellt i Politiken granskar och kartlägger nu högerns olika tankesmedjor och opinionsbildande organ. Det dolda stödet för högerpartierna och deras agenda måste uppmärksammas!