Daniel Färm: Högerpakten hotar hushållens ekonomi

Ulf Kristerssons politik riskerar att öka underskotten i statens finanser.

Moderatledaren Ulf Kristersson har gjort en stor sak av att ”hans sida i politiken” – det vill säga högerpakten M, KD, SD och L – utgör ett sammanhållet alternativ. Men de är inte överens om hur de höjda försvarsanslagen ska finansieras. Det riskerar att leda till ökade underskott. Vilket skulle slå mot hushållens ekonomi.

Högerpakten vill strama åt migrationen, vara tuffare mot gängkriminaliteten och bygga ny kärnkraft. Men här är skillnaderna inte så stora. Den socialdemokratiskt ledda regeringen har redan stramat åt migrationspolitiken rejält, är mitt uppe i en historisk satsning på brottsbekämpning, och har nu öppnat upp för ny kärnkraft som del av en ny bred energiöverenskommelse.  

Däremot saknar högerpakten en samlad linje för att hantera två avgörande frågor, vid sidan av helt avgörande välfärds- och klimatsatsningar: finansieringen av de ökade försvarsanslagen och hushållens ekonomi.

Moderaterna vill i stället finansiera de ökade försvarsanslagen genom att dra ned på biståndet och sjukförsäkring

Samtliga riksdagspartier är efter Putinrysslands aggression överens om att öka försvarsanslagen rejält, till två procent av BNP. Socialdemokraterna har pekat på att höginkomsttagare behöver vara med och bidra till en sådan här historisk satsning. Moderaterna vill i stället finansiera de ökade försvarsanslagen genom att dra ned på biståndet och sjukförsäkring, a-kassa, föräldraförsäkring och andra trygghetsförsäkringar. Problemet, för Moderaterna, är att deras tilltänkta samarbetspartners inte köper detta. KD och L säger nej till sänkt bistånd, och SD säger nej till sänkta ersättningar i trygghetssystemen.

Till det kommer att Moderaterna vill sänka skatten – och absolut inte är beredda att höja skatten ens för höginkomsttagare. Och så ska givetvis alla koalitionspartners – inklusive ett omättligt populistparti – få pengar till sina olika hjärtefrågor och vallöften.

Detta bäddar för något som vi har sett allt för ofta från moderatledda regeringar genom historien: kraftiga underskott i statens finanser. Med Moderaterna vid makten skulle inte bara landets ekonomi undergrävas. Ökade underskott och nedskärningar skulle allvarligt påverka hushållens ekonomi – i ett läge då inflationen redan pressar vanligt folks vardagsekonomi: ännu högre räntor, höjda priser, försämrade trygghetsförsäkringar och välfärd – och sämre finanspolitiska muskler att möta nästa kris. Vilket skulle drabba … just det: vanligt folk.

Detta är Moderaternas akilleshäl. Ulf Kristerssons svaghet. Men också Magdalena Anderssons styrka.

Detta är Moderaternas akilleshäl. Ulf Kristerssons svaghet. Men också Magdalena Anderssons styrka. Hon har som ingen annan sedan Göran Persson visat på vikten av en både ansvarsfull och hållbar ekonomisk politik som ändå skapar utrymme för reformer och välfärd. Som sätter hushållens ekonomi i centrum.

Högerpakten antyder ibland att de vill göra detta till ett plånboksval. Det vore kanske ingen dum idé.

Daniel Färm är politisk redaktör för Aktuellt i Politiken