Daniel Färm: Högern tramsar och tjafsar när Europa befinner sig i kris

Högern tjafsar och tramsar medan Magdalena Andersson leder landet i ännu en kris.

Europa befinner sig i en av de allvarligaste militära och politiska kriserna sedan kalla kriget. Putins besked att han ska skicka trupp till de redan inofficiellt ockuperade ukrainska regionerna Donetsk och Luhansk gör att han kan skrivas in i historien som en av vår tids geopolitiskt mest aggressiva diktatorer. Det är bra och viktigt att väst nu agerar starkt, tydligt och samfällt. Det skedde också inom ett dygn från Putins besked: från Biden, Scholtz, Stoltenberg – och Magdalena Andersson. I detta läge finner den svenska högern det lämpligt att lägga kraft på trams och tjafs. Det visar att de inte är mogna uppgiften att leda landet i kris.

Moderata ”opinionsbildare” och ledarskribenter skriker och gormar. Men inte på Putin utan på Sveriges statsminister som just har meddelat hur allvarligt Sverige ser på Putins besked och att regeringen har beslutat om ytterligare stöd till Ukraina samt att ställa sig bakom de kraftfulla sanktionerna mot Ryssland. För högertyckarna är det tydligen viktigare att starta ett inrikespolitiskt tjafs än att visa Putin att Sverige står enat i fördömandet och sanktionerna, liksom stödet till Ukraina. (Eller: det står ju inte Moderaternas samarbetspartner SD bakom…)

Gamla ärkemoderaten Gunnar Högmark skickas ut för att hoppa på statsminister Magdalena Andersson, med falska påståenden om att de nya – officiella – ”fredsbevarande” stridsvagnarna redan hade rullat in i Donetsk och Luhansk, och att Andersson därför borde ha kallat det som nu sker för en fullbordad invasion. Men Hökmark har enligt alla tillgängliga uppgifter fel och ger en uppenbart missvisande bild. När Andersson talade hade inte Putins falska ”fredsbevarande trupper” genomfört en officiell invasion.

Det är i svensk lag skillnad på hot om våld, och att faktiskt misshandla någon. Samma sak gäller i folkrätten – även om ingen bör tvivla på att Putin kommer att genomföra sin vidriga invasion.

Alla vet att ryska styrkor och krafter inofficiellt låg bakom övertagandet av Donetsk & Luhansk 2014. Det är illa nog

Alla vet att ryska styrkor och krafter inofficiellt låg bakom övertagandet av Donetsk & Luhansk 2014. Det är illa nog – och det har den socialdemokratiskt ledda regeringen riktat extremt hård kritik mot, och ställt sig bakom EU-sanktioner mot Ryssland för.

Men att som Hökmark påstå att Putin redan har genomfört den nya, officiella, invasionen med ”de fredsbevarande styrkorna” stämmer inte. Det är trams att tjafsa om detta. Som oseriös högertyckare kan man givetvis kosta på sig att uttrycka sig lite slarvigt. Men som statsminister måste man vara noggrann med att använda rätt begrepp i rätt tid. Det handlar inte om att förminska det allvarliga som nu sker, utan dels om att det som sägs av stats- och regeringschefer kan få folkrättsliga följder – dels om att det är viktigt att kunna trappa upp språkbruket när den faktiska och officiella invasionen faktiskt sker.

Ingen annan internationell ledare betecknade Putins besked som en fullbordad invasion – utan som en aviserad sådan. Det är också illa nog

Ingen annan internationell ledare betecknade Putins besked som en fullbordad invasion – utan som en aviserad sådan. Det är också illa nog. Det är en aggression. Det behöver mötas med den kraft och tydlighet som både Sveriges statsminister och andra internationella ledare gjorde och fortsätter att göra.

Nu är inte tid att försöka använda Rysslands aggression och aviserade återinvasion under offficiellt flagg till att plocka felaktiga inrikespolitiska poänger. Nu är tid för samling och uppslutning bakom regeringens tydliga och kraftfulla markering mot den ryska diktatorn.

Samtidigt säger M-ledaren Ulf Kristersson ömsom att man borde beteckna Putins besked som en invasion – ömsom att det inte är så viktigt vilka ord man använder. Maken till svajig argumentation får man leta efter.

Återigen får vi bekräftat att det är tur att det inte är moderater och andra högerpolitiker som leder landet i kris. Det hade kunnat gå hur som helst. Här krävs tydlighet och saklighet – inte osäkra politiker som chansar och skjuter från höften. Medan Magdalena Andersson leder landet i ännu en svår kris visar högern vad de är bäst på: att tjafsa och tramsa.

Daniel Färm är politisk redaktör för Aktuellt i Politiken