Daniel Färm: Ge Zelenskyj Nobels fredspris i år

Zelenskyj borde få Nobels fredspris i år, menar AiP:s politiska redaktör Daniel Färm.

Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj framstår allt mer som en av vår tids riktigt stora internationella ledare. Hans idoga arbete för att visa omvärlden att hans folk nu kämpar för resten av Europa och den fria världen imponerar verkligen. Zelenskyjs tal i Köpenhamn i veckan visar att han borde få det nobelpris som han så snöpligt snuvades på i fjol. Inga andra kämpar så intensivt just nu för rättvis fred och frihet som det ukrainska folket.

För några år sedan hade få trott att en komiker som spelade i en tv-serie om en lärare som råkar bli president skulle leda vår tids största och viktigaste politiska och militära motstånd mot en fruktansvärd och våldsam fullskalig invasion. Zelenskyjs sätt att leda Ukraina mot Putinrysslands fruktansvärda anfallskrig garanterar honom en plats i historieböckerna som en av de riktigt stora internationella ledarna.

Zelenskyj förenar Winstons Churchills benhårda motståndskraft med Mahatma Gandhis moraliska resning i kampen för rättvisa åt sitt folk – och Nelson Mandelas karisma

Volodomyr Zelenskyj förenar Winstons Churchills benhårda motståndskraft med Mahatma Gandhis moraliska resning i kampen för rättvisa åt sitt folk – och Nelson Mandelas karisma samt förmåga att väcka sympati. Hans tal inför jublande folkmassor i Köpenhamn i veckan var mycket starkt: ”Ryssland kommer att förlora det här kriget. Men det är inte det enda viktiga. Det viktiga är vad vi visar med vår seger – vad ni visar med att stödja Ukraina. Tillsammans visar vi att livet är värdefullt. Att människor betyder något. Frihet betyder något. Europa betyder något.”

Vilka som har nominerats till Nobels fredspris är hemligt – i 50 år. Det är oklart om Zelenskyj – fjolårets stora favorit – är bland dessa även i år. Men är det över huvud taget rätt att ge fredspriset till någon som faktiskt gör allt han kan för att rusta upp militärt, som krigar för fullt och som säger nej till olika så kallade ”fredsinitiativ” (som går ut på att Ukraina ska gå med på att vissa annekterade områden nu tillhör Ryssland)?

Ja. Otvetydigt. Zelenskyj och Ukraina verkar sannerligen i Alfred Nobels anda.

Att kämpa mot en fullständigt orättfärdig aggression – för sitt folks frihet – är kanske den viktigaste långsiktiga fredsinsatsen just nu. För en fred måste vara rättvis för att vara hållbar. En ”fred” som på något sätt belönar Rysslands aggression eller accepterar annekteringar skulle institutionalisera övergreppet och cementera orättvisan. Det skulle leda till ytterligare aggression och övergrepp från vår tids stora förbrytar- och terrorstat: Ryssland. Vars respekt för frihet och människoliv är obefintligt.

Det är svårt att se något annat som just nu är viktigare för freden än att för överskådlig tid oskadliggöra och reducera den ryska militära förmågan

Vad Zelenskyj kämpar för är fred baserat på respekt för människoliv, för alla folks frihet att själva välja väg, för att hålla krigsförbrytarna i Kreml ansvariga för sina brott och för att avrusta Ryssland. Det är svårt att se något annat som just nu är viktigare för freden än att för överskådlig tid oskadliggöra och reducera den ryska militära förmågan samt viljan att expandera.

Daniel Färm är politisk redaktör för Aktuellt i Politiken