Daniel Färm: Fler behöver lockas över blockgränsen

Trots en stark valrörelse och ökat väljarstöd behöver även Socialdemokraterna analysera varför detta inte räckte för att säkra regeringsmakten. Foto: Johannes Svensson/Socialdemokraterna.

Att Socialdemokraterna ökade starkt både i riksdags-, kommun- och regionvalen överskuggas av att vi ser ut att få en högerregering. Det beror primärt på att Sverigedemokraterna ökade starkt och att Centerpartiet och Vänsterpartiet backade. Allt för få osäkra mittenväljare och arbetarväljare lockades över den nya blockgränsen.

Trots en stark valrörelse och ökat väljarstöd behöver även Socialdemokraterna analysera varför detta inte räckte för att säkra regeringsmakten. Låt oss återkomma till det. Men högerpartiernas övervikt i riksdagsvalet beror ändå i första hand på tre andra partiers valresultat: Sverigedemokraterna, Centerpartiet och Vänsterpartiet.

Sverigedemokraterna presenterade inga seriösa lösningar, utan påstod med lögner och osaklig skrämselpropaganda att alla problem bara var Socialdemokraternas och de rödgrönas fel.

Sverigedemokraterna gynnades av att skjutningarna ökar och de höjda el-, bensin- och livsmedelspriserna. Båda är allvarliga problem, men användes för att förstärka partiets svartmålning och falska bild av en pågående samhällskollaps. Sverigedemokraterna presenterade inga seriösa lösningar, utan påstod med lögner och osaklig skrämselpropaganda att alla problem bara var Socialdemokraternas och de rödgrönas fel.

Det är att göra det lite väl lätt för sig. Ansvaret för segregationen delas av många. Förvisso även de rödgröna partierna – men också (inte minst) högerpartierna. Inklusive Sverigedemokraterna. Och de höjda priserna beror primärt på Putins energikrig mot Europa. Punkt.

Centerpartiet skadades rejält av hårda och samordnade attacker när samtliga övriga borgerliga partier krokade arm med Sverigedemokraterna. Annie Lööf drabbades hårt av hån, hat och hot på sociala medier för att hon stod upp mot Sverigedemokraterna. Men Centerpartiet har även haft svårt att finna en stabil position i den nya blockindelning som nu dominerar svensk politik.

Partiet har dock närmat sig Socialdemokraterna. Det är nog den enda rimliga vägen för Centerpartiet också framöver. Sverige behöver knappast ett femte (!) högerparti som hyllar ett högerradikalt och främlingsfientligt populistparti. Däremot kan partiet nå mitten- och landsbygdsväljare som kommer känna besvikelse över en moderatledd regerings politik.

Vänsterpartiets strategi var att vinna manliga LO-väljare i bruksorter i stället för att ”prata identitetspolitik” och tävla med Miljöpartiet i klimatfrågan. Det kan tyckas sympatiskt i sak. Men här har partiet inte samma trovärdighet som Socialdemokraterna, och tappade i väljarstöd. Vänsterpartiet la dessutom tidvis mer kraft på att kritisera Socialdemokraterna än högerpartierna. Partiet behöver inse att det stora vägvalet står mellan rödgröna vänster-mittenpartier och en mörkblå högerkoalition.

Den stora uppgiften för de fyra rödgröna mitten-vänsterpartierna är nu att locka över besvikna väljare från högersidan. Att Sverigedemokraterna nu behöver ta ansvar för de samhällsproblem som den nya högerregeringens politik skapar ger goda möjligheter att pressa tillbaka högern de närmaste åren.

Daniel Färm är politisk redaktör på Aktuellt i Politiken.