Björn Fridén: När ideologin står i vägen för verkligheten

skola-hall

En storstädning i skolsystemet skulle gynna arbetarklassens barn, därför kommer de borgerliga inte engagera sig i att städa upp i skolträsket, skriver Björn Fridén. Foto: Anders Löwdin

Tydligen går Socialdemokraterna till val på något som heter skolförbud. Förbud mot skolor. Sådär generellt. För att man har den helt kockobello drömmen om att reglera vinstuttaget i friskolor.

I alla fall enligt Moderaternas politiske planeringschef Fredrik Johansson. Det ska medges att jag inte riktigt vet vad en politisk planeringschef gör, men hen planerar troligtvis politiken. Och politiken är enkel:

Skolor i Sverige ska fritt få drivas av aktiebolag – eller religiösa sekter.

[blockquote author=”” pull=”normal”]”Fri etableringsrätt och ansökningsprocesser som är så bräckliga att SVTs satirprogram Svenska nyheter här i våras kunde ödelägga hela antagningssystemet med en sajt och något tusental ansökningar.”[/blockquote]

De ska finansieras med våra gemensamma skattepengar och det ska inte finnas någon gräns för hur mycket vinst de får generera till bolagen som äger dem. Eller för vilka bisarra religionstolkningar man får tuta i våra barn. Fri etableringsrätt och ansökningsprocesser som är så bräckliga att SVTs satirprogram Svenska nyheter här i våras kunde ödelägga hela antagningssystemet med en sajt och något tusental ansökningar.

Den som vill ändra på det här, säg Socialdemokraterna, håller alltså på med skolförbud. Det är enligt centerledaren Annie Lööf ”socialism” att ha visionen om att sluta vara det enda landet i världen som tillåter obegränsade vinster i skattefinansierad utbildning. Lööf har å andra sidan låga förväntningar på socialismen.

Under tiden pågår verkligheten för fullt. Skolor går i konkurs och lämnar unga utan utbildning, fina friskolor använder kvoten avsedd för flyktingar till miljonärers barn i stället och våra gemensamma pengar fortsätter sippra iväg till valfritt skatteparadis.

Högern har aldrig varit en allierad i utbildningsfrågor. Svenskt Näringsliv pratar gärna om att vi svenskar är överutbildade. Det om något säger väl hur de ser på kunskap. Den ska vara tillräcklig för att sköta ditt jobb, men att befria oss och lyfta oss som samhällsmedborgare har aldrig funnits på kartan.

[blockquote author=”” pull=”normal”]”En storstädning i skolsystemet skulle gynna arbetarklassens barn.”[/blockquote]

Det är därför de borgerliga inte kommer engagera sig i att städa upp i skolträsket. Deras barn och deras vänners barn drabbas inte. De klarar sig. En storstädning i skolsystemet skulle gynna arbetarklassens barn. Och är det något överklassen bemästrat sedan feodalsamhället så är det att bygga system för att hålla konkurrens borta. Medelmåttigt överklassfolk avskyr rättvis konkurrens. I deras värld är SSU-affischen ”Begåvad men fattig” den mest provocerande som någonsin spikats upp. ”Ge honom en lika chans”, stod det på den.

Överklassen ville aldrig ge honom en lika chans. Med rättvisa villkor skulle han sopa banan.

Glöm aldrig att deras krampaktiga kramar runt dagens skolsystem är lika ideologiskt som drömmen om att förändra det.