Betalade 3 000 – tog ut 13 miljoner i vinst

Ulf Kristersson (M) lät henne ta över verksamheten för endast 3 000 kronor.

Sedan dess har ägaren till Freja Assistanstjänst AB gjort 19 miljoner kronor i vinst och plockat ut 13 miljoner i vinstutdelning.

– För mig är det ofattbart. Hur kan man ha sådana vinster när den kommunala hemtjänsten går på knäna? säger borgarrådet Mirja Räihä (S).

Leyla Anabestani var enhetschef vid Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd i Stockholm. Hon var en av dem som Stockholms stads borgerliga styre lät knoppa av sin verksamhet för att driva den i privat regi. Den 11 april 2008 betalade hon 3 000 för ett arkivskåp med ”kundkrets” inom ledsagarservice och hemtjänst. 29 april samma år kom regeringens utredare Statskontoret med det väntade beskedet att avknoppningarna var olagliga.

leylaHagglund_liggande

Leyla Anabestani och socialminister Göran Hägglund (KD).

Totalt har företaget sedan dess gjort 19,2 miljoner kronor i vinst på nio år.

– 19 miljoner är alldeles för mycket, det ska inte vara möjligt. Då måste man ha brister också någonstans. Man måste då titta på hur anställningarna, anställningstryggheten och lönerna ser ut, säger Mirja Räihä (S) ledamot i äldrenämnden och fackligt förtroendevald för Kommunal.

Vinstförespråkarna framhåller att privata företag kan drivas mer effektivt. Kritiker till vinstdrift inom vård, skola och omsorg har framhållit att den största möjligheten att öka vinstmarginalerna är att dra ned på antalet personal, att ha lägre utbildad personal och löner under kollektivavtalsnivå. Det riskerar att leda till lägre kvalitet och otryggare arbetsförhållanden.

Läs mer: ”Kristerssons olagliga affärer” / AiP

Freja Assistanstjänsts verksamhet fick 2016 kritik från stadsdelsnämnden för sin lågutbildade personal: ”Verksamheten uppfyller inte kravet på utbildad personal enligt kontrakt”.

Om mer än varannan anställd inte har adekvat utbildning rapporteras det till äldrenämnden, vilket alltså var fallet 2016. 2017 var 60 procent utbildade.

Ändå lockar bolaget på Stockholms hemsida med att ”ett krav är att personalen har vårdutbildning eller lång erfarenhet inom området”.

Bolaget har kollektivavtal men ligger enligt sajten assistanskoll på den undre halvan lönemässigt.

MaudFreja

Leyla Anabestani till höger.

AiP har erbjudit Anabestani att kommentera både vinstuttagen och de verksamhetsfördelar hon ser med privat drift.

”Tack för förfrågan men jag är inte intresserad av att delta i intervjun”, svarar hon via sms.

vinstjakt_thumbnail

Läs mer: ”Hyllades som förebild av Alliansen” / AiP

Samma år som Freja Assistanstjänst får kritik för dåligt utbildad personal gör bolaget en vinst på hela 4,7 miljoner kronor (3,5 miljoner efter finansnetto). Detta med en omsättning på 15,7 miljoner. Det motsvarar en vinstmarginal på hela 22 procent.

Men inte nog med det. Ägaren Leyla Anabestani väljer dessutom att för 2016 plocka ut en vinstutdelning ur bolaget på hela 8 miljoner kronor. Pengarna kvitterades ut i somras i samband med bolagsstämman.

Totalt har bolaget genererat 19,2 miljoner i vinst på nio år. Varje år har ägaren plockat ut pengar ur bolaget. Det totala vinstuttaget uppgår till 12,8 miljoner. Två av tre vinstkronor har därmed lämnat bolaget.

Freja-utdelning

2016 gör Freja Assistanstjänst 4,7 miljoner i vinst och gör en vinstutdelning på 8 miljoner kronor.

Freja assistanstjänsts ”kunder” tillhör de mest utsatta i samhället. Bolaget gav 2016 assistans och ledsagning till 81 funktionsnedsatta barn och unga samt hemtjänst till 43 äldre.

Stockholms äldreborgarråd Clara Lindblom (V) vill inte kommentera en enskild aktör men är mycket kritisk till miljonvinster inom hemtjänst och LSS.

Läs mer: ”Trams – Kristersson bortförklarar affärerna” / AiP

– Jag tycker det är oanständigt om jag ska vara helt ärlig. De pengar som i dag betalas ut till aktieägarna behöver vi för att stärka välfärden med tanke på villkoren för personliga assistenter och de stora behoven vi ser inom äldreomsorgen.

– Vi behöver tusentals nya undersköterskor som i sin tur behöver högre löner och bättre arbetsmiljö, säger Clara Lindblom (V) som själv jobbat inom LSS-omsorgen i sex år.

– Den vinsten man gör i den här typen av verksamheter är oftast genom att pressa personalen hårdare. Det kommer i slutändan alltid gå ut över dem som välfärden är till för, det vill säga äldre och personer med funktionsnedsättning.

Lindblom framhåller att det var de bäst fungerande verksamheterna som knoppades av.

– Är det de relationerna, att man säljer ut en fungerande verksamhet för 3 000 kronor, så går ju tankarna till förskingring av våra gemensamma skattemedel. Jag tycker det är mycket upprörande.

Regeringen kommer att lägga fram en proposition om en reglering av vinst i välfärden i mars nästa år, meddelade civilminister Ardalan Shekarabi (S) på DN debatt i söndags.

Läs mer: ”Förslag om vinstreglering väntas i mars” / AiP