Antell sjunger på Första maj

Love Antell är artisten som både var med i ”Så mycket bättre” och som drömmer om att göra en politisk låt som kan nå ut och skaka om. I dag på Första maj spelar han på norra Bantorget i Stockholm.

Love Antell får ibland höra att hans texter är deppiga och lite svårsmälta. Men musiken kontrasterar.

– Det är ett grepp jag använder, jag lurar in lyssnarna i en falsk trygghet. Med blandat resultat, vissa har stört sig på det. I dag är jag väldigt mån om att stå på ordentlig grund när det gäller det jag skriver om.

Love Antell är en politisk artist. Redan med bandet Florence Valentin i låten ”Spring Ricco” beskrev han en situation som skulle kunna vara från vilken storstadsförort som helst: ”Latino Don Juan. Bara 16 år. Tar inga råd från nån jävla syokonsult. Dom är efter dej nu. Dom kommer slå hårt. Ungar på skolgården leker Firman Boys. Hotar varandra med SMS på telefon. En flaska mot skallen blir droppen nån gång.”

– Har du en viss bakgrund har du också en viss klass i samhället. Vi lever i en globaliserad värld med monstruösa skillnader i levnadsvillkor. Men vi söker oss dit där det finns jobb, säger Love Antell.

Han är själv uppvuxen på Östermalm i Stockholm med finska föräldrar, men när han flyttade hemifrån var det till Haninge söder om Stockholm. Föräldrarna var vänster och uppväxten i hyresrätt i Fältöversten i en av Stockholms rikaste stadsdelar var annorlunda. Love och hans syskon kände sig inte som finnar och inte som svenskar.

– Man har mer gemensamt med någon diaspora än med nationaliteterna i sig. Det multiplicerat med att du är från Somalia, det ger ännu större skillnader.

Han är själv dubbel medborgare, men kan inte finska. Något som fanns som en stor mur mellan honom och morfadern i Finland som inte kunde tala svenska. Men han vill inte riktigt gå med på att uppväxten med dubbla identiteter påverkat honom i hans politiska intresse för identitet och migration.

– Jag har aldrig vurmat för platsen jag vuxit upp på. Jag identifierar mig inte med någon plats.

Kanske är det just rotlösheten som påverkat. Det finns en dubbelhet hos honom som går igen på flera plan. Han är utbildad till illustratör på Konstfack i Stockholm, men i tidigare intervjuer har han sagt att han är autodidakt och att han nog har bildningskomplex. För någon som spelar både på Första maj och har haft med Stefan Löfven i en musikvideo, ”En delad värld”, kanske det skulle vara främmande att vara med i ett program som ”Så mycket bättre”. Men för några år sedan badade Love Antell bastu, piskades med björkris, drack och sjöng andras låtar i programmet på bästa sändningstid.

[blockquote author=”Love Antell” pull=”normal”]”Då tänkte jag: fan, vad de är tråkiga, Socialdemokraterna.”[/blockquote]

– Jag är väldigt öppen för kompromissande. Jag vill nå ut. Ibland gör jag det, men oftast lever jag i något slags undervegetation för att jag sjunger om det jag gör och låter som jag gör. Jag vill nå fler än de som redan är frälsta. Jag vill påverka, säger Love Antell som hoppas att han någon gång kan göra en politisk låt som kan skaka om och nå ut brett.

– Det är den kombinationen jag vill åt.

Han har tidigare varit med i Socialdemokratiska studentförbundet. Han säger att en bidragande orsak till att han slutade var att han skulle göra en affisch till förbundet. Han gjorde en cirkusaffisch i den mexikanske tecknaren Posadas anda med dödsskallar, men fick backning. Förbundet ville ha något som såg ut som det alltid gjort.

– Då tänkte jag: fan, vad de är tråkiga, Socialdemokraterna. De kommer alltid misslyckas om de inte förstått att man måste förändra något.

Han har känt så ganska ofta i politiken och säger att han inte är så intresserad av rena höger–vänster-frågor och att han är kritisk mot vissa delar av vänstern.

– Det är människor i byggbranschen och i åkerinäringen som drabbas av den globala konkurrensen och de blir främlingsfientliga för att de blir av med jobben. Det är en rationell reaktion. Jag tycker vänstern inte verkar veta hur de ska tackla det, säger han och lägger till att dessutom borde vänstern byta färg från rött till guld.

– Den röda färgen bär på mycket kraft, men det behövs en förnyelse. Jag tycker arbetarrörelsen skulle bli bättre på att bjuda in kulturarbetare som kan snygga upp lite.

Att sjunga för socialdemokrater på Första maj ser han som sitt sätt att visa stöd och ett sätt att mötas.

– Men när jag tänker konstnärligt måste jag vara fri. Jag kan inte vara partibunden.