Anne-Marie Lindgren 80 år

Anne-Marie Lindgren fyller 80 år den 17 juli.

Aktuellt i Politikens mångåriga analysskribent Anne-Marie Lindgren fyller idag 80 år. Vi på AiP vill rikta ett särskilt stort grattis till Anne-Marie, som fortsätter att skriva texter i tidningen varje vecka – och inte har några planer på att sluta med det. Anne-Marie hör till socialdemokratins allra största tänkare, och har uppmärksammats för sina analyser och bidrag till idéutvecklingen under flera decennier.

Anne-Maries politiska bana började i SSU Radikal i Norrköping. Efter att ha börjat sin journalistiska bana på Folkbladet Östgöten rekryterade Ingvar Carlsson henne som medarbetare. Tillsammans skrev de två sedan hela sju utgåvor av boken ”Vad är socialdemokrati”, den senaste gavs ut av Tankesmedjan Tiden så sent som 2019. Boken har översatts till tiotals språk och utgör än idag ett av de främsta verken för att förstå socialdemokratins idégrund och samhällsanalys.

Under 1970- och 80-talen arbetade Anne-Marie bland annat för Olof Palme, Ingvar Carlsson och på finansdepartementet – samt för Socialdemokraterna under oppositionsåren. Hon har varit chefredaktör för tidskriften Tiden samt utrednings- och analyschef för Arbetarrörelsens tankesmedja/Tankesmedjan Tiden, och har givit ut flera böcker och rapporter – bland annat Systrar, kamrater! tillsammans med dottern Marika Lindgren Åsbrink.

socialdemokratins inofficiella chefideolog

Anne-Marie har kallats för ”socialdemokratins inofficiella chefsideolog”, en beteckning som hon dock själv ogillar (då den enligt henne för tankarna till öststatskommunismens olika ”ideologer”). Trots detta har hon varit med och skrivit flera av Socialdemokraternas partiprogram under 1970-, 80- och 90-talen.

Än idag fortsätter Anne-Marie att skriva insiktsfulla och skarpa analyser av såväl dagsaktuell politik som några av de ”eviga” samhällsfrågorna: privatiseringar, skatter, välfärd, integration och arbetsmarknad. Aktuellt i Politiken är glada att vi får publicera dessa exklusivt – varje vecka.

Stort grattis på 80-årsdagen, Anne-Marie – och tack för att du fortsätter att dela med dig, outtröttligt!

Läs AiPs intervju som gjordes inför Anne-Maries födelsedag: Politiskt arg tänkare fyller 80 år