Andersson bjöd in Järvaborna i kampen mot högerregeringen

En rättvis bekämpning av den ekonomiska krisen, ökade resurser till skolan och insatser för att bryta nyrekryteringen till de kriminella gängen var det centrala budskapet från Magdalena Andersson i hennes tal på Järvaveckan.

Magdalena Andersson tackade alla människor i Järvaområdet för deras ovärderliga engagemang och talade om hur Socialdemokraterna vill bygga en ny samhällsgemenskap – där man inte gör skillnad på svensk och svensk. Och ställde det i kontrast till Tidöpartiernas högerprojekt.

– De väljer en annan väg. De vill montera ned det som håller oss samman, öka motsättningarna, öka splittringen och ställa grupp mot grupp.

Hatet på nätet från SD-svansen har ökat efter valet, sedan SD har släppts in i värmen och erbjudits en större plattform, menade Andersson.

– De ger sig nu på barn för att de säljer majblommor. De sprider grumliga konspirationsteorier om folkutbyte. Och Liberalerna sitter tysta medan det här sker. Det är inte klokt, sa Andersson som levererade ett heligt löfte till Järvaborna.

– Socialdemokraterna kommer aldrig någonsin, under min ledning, att samarbeta med Sverigedemokraterna,

S-ledaren bjöd in Järvaborna till socialdemokratin för att delta i kampen mot hatet och splittringen genom vad hon kallade ”Sverigedemokraternas högerregering”.

Andersson kritiserade de ekonomiskpolitiska prioriteringarna från regeringen, med skattesänkningar för rika istället för satsningar på välfärden. 

– 10 000 kronor mer i plånboken för Kristersson och Åkesson. Politiken måste prioritera vanligt folk, inte de rikaste.

Efter alla vidlyftiga löften i valrörelsen drabbas nu de redan utsatta i stället ännu hårdare i krisen, enligt Andersson.

– Statsminister Ulf Kristersson säger att det är bara att bita ihop, Johan Pehrson tycker att det för fett att vara arbetslös. Och Ebba Busch, hon har slutat vifta med falukorv, sa Magdalena Andersson och lockade till skratt från publiken.  

Andersson talade om skolan som nyckeln in i samhällsgemenskapen. Därför måste den få de resurser som krävs. Felaktiga ekonomiska prioriteringar ger mindre pengar till skolan och till förebyggande åtgärder vilket i sin tur leder till att kriminaliteten fortsätter.

Den stora reformen med så kallade etableringsjobb för nyanlända fastnat i förhandlingarna med SD. Samtidigt hotas de insatser som den förra regeringen införde vad gäller förebyggande uppsökande arbete från socialtjänsten.

– Vi måste se till att våra barn hamnar rätt från början och inte i de kriminellas klor.