Alliansen – ingen minister bor norr om Stockholm

Efter regeringsombildningen bor inget statsråd norr om Sollentuna i Stockholms län.
– Norrland blir en vit fläck på kartan, säger näringsutskottets Karin Åström (S) som är ordförande i Norrbottens S-partidistrikt.

Annie Lööf (C) från Värnamo ersätter Robertsforsbon Maud Olofsson (C) som näringsminister. Därmed lämnar regeringens enda norrlänning.

Efter regeringsombildningen består Reinfeldts ministär därmed av 15 Stockholmsbor – tio av 13 moderater, alla fyra folkpartister och Anna-Karin Hatt (C). Alla tre KD-ministrarna bor i Jönköpings län. Inget statsråd kommer från Västsverige.

– Vi kan vara utan Maud Olofsson. Men samtidigt är det oerhört trist att det inte finns någon representant från för mer än hälften av Sverige, det vill säga Norrland och lite till. Det blir en vit fläck på kartan, säger Karin Åström (S) som jobbar med regional utveckling i näringsutskottet och bor i Överkalix.

Åström menar att en liknande socialdemokratisk statsrådslista vore omöjlig.

– Med en ny socialdemokratisk regering så kan inte jag se annat än att man har ministerposter fördelade från hela landet. Men att vi också ser att landet hänger ihop, att vi har en regionalpolitik som förstår att regionerna är väldigt starka tillväxtpotentialer, säger Karin Åström (S).

Annie Lööf (C) tar nu själv över ansvaret för den regionala utvecklingspolitiken i regeringen, medan energipolitiken flyttas till Anna-Karin Hatt (C).
AiP sökte förgäves Annie Lööf för en kommentar under fredagen om regionalpolitiken och den geografiska snedfördelningen i regeringen.

Socialdemokraterna är mycket kritiska mot regeringens regionalpolitik: att den statliga servicen har rustats ned i landets små kommuner samtidigt som mångmiljardbelopp satsats på att sänka fastighetsskatten i Danderyd, Lidingö och Täby, att utlokaliseringen av statliga jobb har vänts till återtagande av jobb till Stockholm.

– Det finns numera ingen regionalpolitik i regeringen. De pratar om landsbygdspolitik, säger Karin Åström (S).

Stockholmsdominansen ökade markant efter valet 2010, då sex av sju nya ministrar kom från Stockholm. Trots att Reinfeldt i regeringsförklaringen sa att det är viktigt att se hela Sverige.

– Bara om vi ser till hela Sverige kan vi hålla samman vårt samhälle. Sverige är ett vidsträckt land. Här finns både större städer och landsbygd.

– Det är lite speciellt när det är en koalitionsregering, sa då Reinfeldts presschef Roberta Alenius till AiP.

I dag är arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M) boende i Sollentuna, en kvart från Stockholms city, det statsråd som bor längst norrut.