Aida Hadžialic: Vi gjorde det

När den slutliga rösträkningen är över talar mycket för att Socialdemokraterna kommer att behöva lämna över regeringsmakten till ett annat block. Den konservativa sidan har samlat fler mandat. Det är med sorg jag konstaterar att vår partiordförande Magdalena Andersson har begärt entledigande av talmannen från sin position som Sveriges statsminister och nu leder en övergångsregering. Jag är dock helt övertygad om att hon förr eller senare återigen kommer att bli Sveriges statsminister.

Men i stället för att enbart se mörker vill jag också uppmuntra er till att se ett ljus. Partiet har gjort sitt bästa val på flera år och blir riksdagens i särklass största parti. I Stockholmsregionen ser dessutom framtiden lovande ut. Socialdemokraterna gör ett historiskt regionval och går framåt med uppemot sju procentenheter. När rösterna är räknade kommer 33 procent av stockholmarna ha lagt sin röst på oss. I 23 av 26 i kommuner i regionvalet blir vi största parti.

Väljarna har gett rött kort till Moderaternas sjukvårdspolitik. Efter 16 år kommer det nu ske ett historiskt maktskifte i Stockholm. Väljarna kommer att kunna få en politik som prioriterar att vårdens pengar ska gå till vården igen. Där vårdpersonalen ses som viktiga resurser och inte som slit-och-släng-varor på en sjukvårdsmarknad som fått växa oreglerat på skattebetalarnas bekostnad.

Därför skulle jag vilja ägna min sista krönika i Aktuellt i Politiken på åtminstone ett tag till att rikta ett stort tack. För det har varit ett gemensamt arbete som genomförts. Där har varje röst som spridit information om hur läget sett ut i Stockholm varit viktig. Från de opolitiska eldsjälarna i sjukvårdsupproret till Socialdemokraternas aktivister i sociala medier. I valet genomfördes över 210 000 samtal med väljare. En historisk siffra som bär hela partiets signum.

Jag tror att det är viktigt att komma ihåg detta. Att förändring sker underifrån. Nu bär vi valda politiker ett förtroende och ett ansvar att förvalta dessa demokratiska röster. Det kommer inte att bli fyra år av samma politik. Vi behöver i stället – för att använda ett välbekant uttryck – vända på varje sten för att komma till rätta med Stockholmsregionens problem. Framtidstro måste prägla människors uppfattning om den näst största församlingen i Sverige i såväl sjukvårdspolitiken som kollektivtrafiken och den regionala utvecklingen. Medborgarnas förtroende för Region Stockholm ska återupprättas.

Men vi måste även våga hoppas nationellt. Vi måste slå bort den tomhet som kan finnas i våra bröst. Även om jag med oro ser på en stigande inflation, en fortsatt geopolitisk kris och stigande energipriser får vi inte tappa hoppet. Det duger inte att skrika på mörkret.

Vi måste tända ett ljus och organisera oss.

Aida Hadžialic (S) är regionråd i opposition i Region Stockholm