Joanna Abrahamsson: Sverige dras isär av visitationszoner
Stureplan och Medborgarplatsen spärrades av i helgen. Alla som skulle in och ut från områdena visiterades från topp till tå. Innehåll i bilar och väskor granskades och närmare 50 personer greps för droginnehav och vapenbrott. Helt logiskt på Stockholms farligaste platser. Så ser det ut i det nya Sverige.
Eller vänta nu, jag bara skojade. Inte om att det är två av landets mest otrygga ställen nattetid, men visitationszoner hör ju bara hemma i utsatta förorter. I alla fall enligt den nya regeringens världsbild.
Som så mycket annat i den nytillträdda statsministerns drömvärld så har han även här sneglat på Danmark. Där har man i flera år använt sig av visitationszoner. I Tidöavtalets framgår visserligen att zonerna kan användas under vissa tider på dygnet för att minska förekomsten av vapen vid uteställen. Men blotta tanken att stoppa kommersen och festandet bland det fina folket i Stockholms innerstad är svår att se. Droger finns definitivt där, ibland vapen med. Många rika kriminella rör sig också mellan barerna. Men det är återigen befolkningen i utsatta förorter som ska sättas dit. Att de flesta pluggar, jobbar och försöker leva sina vardagsliv spelar ingen roll. Kristersson och hans sida av politiken är övertygade om vad som behöver göras.
Den här typen av massvisitation kommer öka diskrimineringen och minska förtroendet för polisen.
Kriminologen David Sausdal pekar dock på att danska visitationszoner inte alls har haft någon säkerställd effekt. Vårt grannland har samtidigt under lång tid satsat mycket på sociala insatser och förebyggande arbete med goda resultat. Men det är inte lika spännande att skriva om. Symboliken däremot, den är tydlig. Väljarna måste få se något konkret tycker regeringen.
Planen är att polisen får utökade befogenheter att på en viss geografisk plats leta efter vapen och sprängmedel. Kontroll ska kunna ske även utan en konkret misstanke om brott. Den här typen av massvisitation kommer öka diskrimineringen och minska förtroendet för polisen. Alltså en helt kontraproduktiv och rättsosäker metod.
Kristerssons, enligt honom själv, viktigaste uppgift är att jobba för att Sverige ska vara ett samhälle som på riktigt värnar jämlikhet och sammanhållning. Ett samhälle som präglas av gemenskap och en unik tillit. Där vad du gör, och vart du är på väg, är så mycket viktigare än var du kommer ifrån.
Går det att ha en mer snurrig vision? Visitationszonens förvirrade logik drar isär Sverige ännu mer. Det fattar förstås Kristersson vars starkaste politiska kort faktiskt är socialpolitiken sedan tiden som socialborgarråd i Stockholm. Samtidigt viftas aktuell forskning på temat lätt bort av den nye justitieministern Gunnar Strömmer (M) i SVTs Agenda. Jimmie Åkessons fasta hand på Kristerssons axel kan inte bli mer tydlig än så. Här behövs ingen koppelträning.
Joanna Abrahamsson är socialdemokrat i Stockholm och tidigare politiskt anställd i regeringskansliet och EU-parlamentet.