Högerblockets svaga punkt: bristen på regeringserfarenhet
Inte bara Sverigedemokraterna utan även Kristdemokraterna och Liberalerna har noll ministererfarenhet i sina riksdagsgrupper. Moderaterna har endast 15 ministerår mot S-regeringens 103 år.
Valet står mellan en historiskt regeringsoerfaren opposition och ett regeringsparti som har hanterat unikt många kriser på kort tid.
Krig, Natoansökan, inflation och en annalkande lågkonjuktur gör krishantering till en viktig valfråga. Det är ingen tillfällighet att Magdalena Andersson (S) i Expressens partiledardebatt markerar:
– I de här osäkra tiderna behöver Sverige ett tryggt ledarskap som tar kontroll över samhällsutvecklingen och som tar ansvar för ekonomin och för vår svenska välfärd som det är så många som är stolta över.
Förmågan att leda landet i kris ställs mot en högerregering som ger SD stort inflytande.
Moderaternas strategi är att få regeringsfrågan att handla om enighet istället för krishantering och hålla SD utanför.
– Sverigedemokraterna har inte någon som helst erfarenhet av något sådant samarbete, förklarar Ulf Kristersson (M) i SRs utfrågning.
Men bristen på regeringserfarenhet är även uppenbar i den nuvarande ledningen för Kristdemokraterna och Liberalerna, samt låg i Moderaterna. Det visar AiP:s genomgång av antalet ministerår i riksdagsgrupperna och regeringen.
I Moderaternas riksdagsgrupp är det bara Ulf Kristersson (socialförsäkringsminister 2010–2014), Tobias Billström (migrationsminister 2006–2014), Karin Enström (försvarsminister 2012–2014 år) och Elisabeth Svantesson (arbetsmarknadsminister 2013–2014) som har varit statsråd – totalt 15 års moderat regeringserfarenhet.
Det ska jämföras med Socialdemokraterna, där dagens ministrar samlar 103 års regeringsår. Bara Magdalena Andersson och Morgan Johansson har tillsammans mer regeringserfarenhet, 20 år, än hela högerblocket.
När nu Sverige går in i flera nya samverkande kriser – efter terrordåd, flyktingkris och pandemi – blir ledarskap och förtroende ännu viktigare valfrågor.
– Jag har erfarenhet av att leda i kris. Jag var ansvarig för landets finanser när ekonomin störtdök under coronakrisen. Och jag var med och städade upp efter 90-talskrisen när statsskulden skenade och räntan var uppe i 500 procent. Och jag glömmer aldrig vilket pris svenska folket fick betala för en ansvarslös ekonomisk politik. Jag vägrar hamna där igen, säger Magdalena Andersson i partiledardebatten.
Ulf Kristersson (M) svarar å sin sida med att:
– Det är Moderaterna som kan samla partier och få någonting gjort.
Krishantering bygger förtroende. Hanteringen av eurokrisen gav Moderaterna 30 procent i valet 2010. S hade då ingen som kunde mäta sig med Fredrik Reinfeldt, Anders Borg och Carl Bildt.
I dag anser svenska folket att Socialdemokraterna är det klart bästa partiet att leda Sverige i kris, 37 procent (+5) mot Moderaternas 19 (–2), enligt DN/Ipsos i april.
Magdalena Andersson har dessutom ett mycket större personligt förtroende jämfört med Ulf Kristersson, 56 procent mot 33 (SVT/Novus juli).
– Vi behöver gå tillbaka till moderatledaren Fredrik Reinfeldt för att se lika höga förtroendesiffror för en sittande statsminister, och det som gör detta ännu mer uppseendeväckande är att hon är ensam på toppen, säger Novus vd Torbjörn Sjöström till SVT.
– Det hade kanske varit smart att lyfta fram andra personer. Men de senaste valrörelserna i Sverige har ju varit presidentvalskampanjer mellan två statsministerkandidater, säger statsvetaren Jenny Madestam till SVT Politikbyrån om att Kristersson dominerar M-kampanjen trots förtroendegapet till S-ledaren.
Men inför valet finns det få andra kända och erfarna moderater.
Justitieminister Morgan Johansson (S) har suttit tolv år i regeringen, medan hans motståndare i kriminalpolitiken, Johan Forssell (M), blott varit sakkunnig några år hos Reinfeldt, och det var dessutom när migrationspolitiken liberaliserades.
För att få in regeringserfarenhet efter tolv år i opposition tog Fredrik Reinfeldt in Carl Bildt och Beatrice Ask i regeringen. Stefan Löfven tog in Margot Wallström inför valspurten 2014. Men det nya SD-samarbetet försvårar liknande veteranrekryteringar i dag för M, KD och L.
I dagens KD är regeringsfarenheten näst intill noll. Göran Hägglund, Maria Larsson och Stefan Attefall med 20 regeringsår har lämnat. Ebba Busch är med sina fyra år som riksdagsledamot den minst erfarna av partiledarna vid sidan av Märta Stenevi (MP).
MP:s språkrör Per Bolund (finansmarknads- och klimatminister 2014–2021) och Märta Stenevi (bostadsminister 2021) har dock båda regeringserfarenhet, liksom Centerledaren Annie Lööf (näringsminister 2011–2014).
KD:s ekonomiskpolitiske talesperson Jakob Forssmed var förvisso statssekreterare i samordningskansliet under alliansåren och policychefen Johan Ingerö var presschef hos Hägglund. Men ingen i KD-toppen har varit minister.
Liberalerna förlorade sin enda regeringserfarenhet när Nyamko Sabuni (integrations- och jämställdhetsminister 2006–2013) avgick som partiledare.