Svenskt näringsliv: Stoppa facket – inte alliansen
Svenskt Näringsliv uppmanar sina 60 000 medlemsföretag att stoppa facket i valrörelsen. Samtidigt arrangerar en av Svenskt Näringslivs styrelsemedlemmar alliansutspel på sin arbetsplats.
700 fackliga var på plats. Statsministern höll tal om rätt till heltid, om att stoppa hyvlingen, om en rimlig a-kassa och bevarad anställningstrygghet på LOs valkonferens i Folkets Hus.
Samtidigt gjorde Svenskt Näringsliv ett utspel om att stoppa det politiska samtalet på arbetsplatserna inför valet. Den uttalade anledningen: ”att LO satsar 30 miljoner kronor på det fackliga valarbetet och ska verka aktivt för en socialdemokratisk valseger”.
– Politisk verksamhet på arbetstid går ut över arbetet och bör därför inte tillåtas, säger Svenskt Näringslivs arbetsmarknadschef Carina Lindfelt.
Hon säger vidare att:
– Om ett parti får bedriva politisk verksamhet på arbetsplatsen, så blir det svårt att säga nej när andra partier kräver motsvarande utrymme.
Men det lever Svenskt Näringslivs egen ledning inte upp till. Den 13 december 2017 höll Alliansen en pressträff för att markera att de säger nej till en reglering av vinsterna i välfärden.
Pressträffen hölls på Kavat Vårds äldreboende Persikan i Kista. Det var ingen tillfällighet. Grundaren till Kavat Vård, Catharina Tavakolinia, sitter i styrelsen för Svenskt Näringsliv där hon representerar Vårdföretagarna.
Tavakolinia och Kavat Vård har även frontat Svenskt Näringslivs kampanjarbete för att stoppa ett vinsttak.
Ett vinsttak stryper möjligheten att utveckla verksamheten, menar Catharina Tavakolinia, vd och grundare av Kavat Vård. #räddavälfärden pic.twitter.com/k5HhHZIF2U
— Svenskt Näringsliv (@svenaringsliv) November 8, 2016
AiP kunde nyligen visa att bolagets ägare Lars Brune förra året plockade ut 12 miljoner kronor i vinst. Han tjänade även 6,8 miljoner på att i december börsnotera skolor med 8 400 barn.
LÄS MER: ”Alliansens goda exempel: Vinstuttag och 8 400 barn på börsen” / AiP
Enligt Svenskt Näringslivs utspel bör inte politiskt material delas ut eller anslås inom företagen inför valet.
Men på Kavat Vårds äldreboende delade alliansens partiledare ut sitt politiska program ”Stoppa hotet mot valfriheten”.
Carina Lindfelt på Svenskt Näringsliv säger att utspelet inte handlar om att stoppa facket i valet.
– Frågan handlar inte om valdeltagande utan om arbete och om respekt för att medarbetare och kollegor har olika politiska åsikter.
LO:s vice ordförande Therese Guovelin reagerar på Svenskt Näringslivs utspel:
– De pysslar med trams. De vet att vi har ett vinnande koncept, den idé som vi företräder. Det attraherar arbetare, så de är väl oroliga. Så det får bara motsatt effekt.
I Svenskt Näringslivs styrelse sitter även förre centerledaren Maud Olofsson, som företräder besöksnäringens arbetsgivare Visita.
Inför valet 2014 satsade Visita tio miljoner på kampanjen ”dubbelstöten” för att behålla sänkt krogmoms och sänkta ungdomsarbetsgivaravgifter.
Restauranganställda berättade för tidningen Arbetet att de kände sig tvingade av sina arbetsgivare att jobba i politiska kampanjtröjor och dela ut kampanjmaterial på hotellrum och restauranger.
– Det känns konstigt att behöva arbeta där arbetsgivaren sätter upp politiska budskap, sa en servitör.