Alliansens goda exempel: Vinstuttag och 8 400 barn på börsen

Här applåderar Alliansen verksamheten på Kavat Vård, vars ägare gör stora vinstuttag.

Freja Assistanstjänst, som alliansregeringen hyllade som en förebild, har sedan 2008 plockat ut 13 av 19 vinstmiljoner ur bolaget som hon endast betalade 3 000 kronor för.

Läs mer: ”Betalade 3 000 – tog ut 13 miljoner i vinst” / AiP

Flera som avknoppade bolag har en vinstmarginal på 17–27 procent, skyhögt över det föreslagna vinsttaket.

Läs mer: ”Miljonvinster och klipp i välfärden” / AiP

Alliansen valde inte Freja Assistanstjänst, eller något annat av de bolag som Ulf Kristersson (M) eller Jan Björklund (L) varit med om att knoppa av, när de skulle manifestera sitt samfällda nej till en reglering av vinsterna i välfärden.

Läs mer: ”Hyllades som förebild av Alliansen” / AiP

För att markera vikten av valfrihet valdes Kavat Vårds äldreboende Persikan med inriktning på persisktalande.

Men Kavat Vård AB är även ett tydligt exempel på att det går att göra stora vinster och vinstuttag i välfärden.

Alliansen hävdar att ett vinsttak skulle innebära att bolag som Kavat Vård skulle behöva lägga ned om vinsttaket genomfördes.

– Man ska i praktiken förbjuda fristående verksamhet i skola och omsorg som Persikan här, säger Ulf Kristersson (M).

Kavat Vård har en vinstmarginal på 4,5 procent. Men att bara titta på verksamhetsbolaget räcker inte, vinsterna samlas och delas ut högre upp i koncernen.

I maj i år gjorde Kavat Vårds ägarbolag, Orusthälsan, en vinstutdelning på 11 miljoner. Och Orusthälsans ägarbolag, Svenska Rehabilitering Sjukhus, tog i sin tur ut ytterligare en miljon i vinstutdelning av 49 miljoner i balanserade vinstmedel.

De 12 miljonerna går ned i välfärdsentreprenören Lars Brunes ficka. Brune har en bakgrund som vd och grundare till Carema Primärvård AB. Han är dessutom delägare och styrelseledamot i bolaget Atvexa tillsammans med Peter Weiderman.

Caremagrundaren Weiderman tjänade 212 miljoner kronor på försäljningen av Carema till ett riskkapitalbolag 2010, varav hälften fördes över till hans bolag i skatteparadiset Cypern.

Atvexa är koncernmoder i ett skolimperium som vuxit kraftigt genom uppköp de senaste åren och nu består av 74 förskolor, 15 skolor och en särskola med 8 400 barn och 1700 anställda.

Atvexa börsnoterades 13 december på Nasdaqs europeiska tillväxtmarknad First North. Atvexa blev därmed det tredje svenska skolbolaget på börsen. En utveckling som statsminister Stefan Löfven har reagerat starkt mot.

– Det visar att snacket om att vi, genom vårt arbete med att skärpa regelverket, har lagt en våt filt över branschen, är direkt felaktigt. Det tycks inte vara något problem att börsintroducera bolag och göra stora vinster. Det är pengar som borde ha stannat i verksamheten och gått till fler lärare, säger civilminister Ardalan Shekarabi (S) som i mars 2018 lägger en proposition om en vinstreglering.

”I Atvexagruppen arbetar vi med utdelningar och koncernbidrag från dotterbolagen och samlar på så sätt dotterbolagens vinster i moderbolaget”, skriver Atvexa AB i årsredovisningen.

– Smaka på de orden. Det här är ju skattepengar, som skulle ha gått till fler lärare i skolan. De hamnar i moderbolag i syfte att ge vinst. Det är ju inte det här bolagets privata investeringar, det är skattemedel som de tar del av, säger Shekarabi.
– Det är dags för svensk politik att sätta punkt för den här naiviteten som tillåter det här.

Atvexa skriver vidare:

”Verksamheten är offentligt finansierad… detta innebär att exponeringen för prisrisker… samt kassaflödesrisker är låg.”

”Vi tror även att den ekonomiska utvecklingen blir fortsatt god de närmaste åren. Därefter kan förutsättningarna komma att påverkas av politiska beslut.”

Lars Brune tjänade enligt Di 6,8 miljoner kronor på börsnoteringen av skolbolaget. Aktien övertecknades och har nu gått upp tre kronor.

Alliansens goda välfärdsexempel har därmed alltså inkasserat 19 välfärdsmiljoner bara i år. Alliansens val av pressträff i vinstfrågan kunde inte ha varit mer symbolisk.