Zelenskyjs tal: ”Ett otroligt starkt men också jobbigt ögonblick”

Ukrainas president Zelenskyj talade via länk inför en fullsatt kammare. Foto: Melker Dahlstrand/Sveriges riksdag

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyjs tal till riksdagen berörde de svenska riksdagsledamöterna djupt.

Ett av de absolut starkaste ögonblicken hittills som riksdagsledamot, enligt Fredrik Lundh Sammeli (S):

–  Vissa händelser skiljer ut sig och kommer nog alltid att vara speciella. Ukrainas president Volodymyr Zelenskyjs tal i dag till Sveriges riksdag och regering via länk är ett sådant. 

Anna Wallentheim (S) håller med:

– Jag har fått uppleva otroligt mycket under mina snart åtta år i Sveriges riksdag, men detta saknar motstycke. Ett otroligt starkt men också jobbigt ögonblick.

Talet var en surrealistisk upplevelse, enligt Annika Strandhäll (S). Foto: Instagram

Annika Strandhälls (S) kommentar till de starka känslorna som talet väckte:

– Att lyssna på president Zelenskyj i dag i riksdagen, samtidigt när vi vet att Ryssland i samma stund bombar sönder förskolor och skolor, äldreboenden och sjukhus i Ukraina. Det är en fullständigt surrealistisk känsla.

Yasmine Bladelius (S):

– Obeskrivligt allvarsamt och starkt.

Klyftan mellan tryggheten i Sverige och krigets grymheter i Ukraina blev så påtaglig. President Zelenskyj som lämnar sitt tal i en hast för att fortsätta försvara sitt land.

– Två verkligheter möts: ett i strävan efter demokrati, självbestämmande och fred – och ett annat som lever och verkar i den, beskriver Lawen Redar (S) upplevelsen.

Men ledamöterna kände även stolthet för det svenska stöd som Zelenskyj tackade för samma dag som en historiskt enig riksdag beslutat att skicka ytterligare 5 000 pansarskott och utrustning för minröjning till Ukraina.

– Stolt över att riksdagen i dag med stöd av samtliga partier kunde ställa sig bakom att skicka ytterligare stöd till Ukraina, som Åsa Westlund (S) uttrycker det.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj tog i sitt tal till riksdagen avstamp i de gemensamma blågula färgerna som en symbol för vänskapsbanden mellan Ukrainska och svenska folket.

– De blågula färgerna enar vår kamp för frihet.

Vid talmanspodiet stod den ukrainska och svenska flaggan sida vid sida.
Foto: Melker Dahlstrand/Sveriges riksdag

Zelenskyj tackade för det svenska stödet till Ukraina.

– Sverige var ett av de allra första länder som bidrog med stöd till Ukraina. Ert stöd är helhjärtat, det är baserat på värderingar och kärleken till frihet och det bygger på symboler kring det blåa och det gula.

Aggressionen från Ryssland som raserat den europeiska säkerhetsordningen är ett hot även mot Sverige betonade Zelenskyj.

– Det är bara vatten som skiljer er från dessa tankegångar och man har redan i medier och sändningar från rysk sida diskuterat hur man skulle kunna ockupera Gotland, er ö, och kontrollera den under årtionden. Det har visats på rysk tv.

Zelenskyj uppmanade till fortsatta och skärpta sanktioner mot ryska intressen.

– Inte ett enda fat rysk olja, inga fartyg från Ryssland i era hamnar, ingen verksamhet från era företag i Ryssland.

Utrikesminister Ann Linde förklarar efter talet att Sverige driver på inom EU för ytterligare sanktionsbeslut. Även om just olja och gas är fortsatt svårt att kunna inkludera.

– Vi är för att ha det som sanktioner. Samtidigt har Sverige i princip ingen rysk olja, vi har inget som behövs till kärnkraftsverken och vi har bara två procents gas. Vi har bara 12–18 ryska båtar som anlöper hamnarna. Sverige vill ju få med alla länder på sanktioner så mycket det går.

Ukrainas president sträckte även ut en hand till Sveriges regering om att den kan hjälpa till med återuppbyggnaden av det sönderbombade landet den dag kriget är slut.

– Det är väldigt intressant. Det kommer vi att jobba vidare med, säger statsminister Magdalena Andersson (S) som är imponerad av Zelenskyjs ledarskap och tal.

– Han har klivit fram som en otroligt stark ledare och är också en symbol för det mod och den motståndskraft som den ukrainska befolkningen visar. Han underströk det faktum att attacken från Ryssland är en attack inte bara på Ukraina, utan på demokratiska staters rätt att välja sin egen väg framåt och Europas frihet. Det är därför det är så viktigt att vi stöttar Ukraina i det här läget.