Ylva Johansson fyller 60 – firar med trilog

EU-kommissionär Ylva Johansson (S) fyller 60 år idag 13 februari. Men det stora firandet får vänta. Först är det trilog.
– Det blir lite firande. Jag har en mottagning i morgon, annars firar jag med familjen senare i vår, säger Ylva Johansson till AiP kvällen innan 60-årsdagen.

Ylva Johansson har tillfälligt lämnat ett mötesrum i Bryssel när AiP når henne, dagen före födelsedagen.

– Jag sitter i en trilog just nu, säger Johansson.

Trilog kallas de trepartssamtal mellan Europeiska kommissionen, Europeiska rådet och Europaparlamentet, där ny EU-lagstiftning förhandlas fram. Det är i korselden mellan de dessa motstridiga viljor och intressen som agnarna skiljs från vetet i Bryssel. 

Den här trilogmötet handlar om att stoppa sexuella övergrepp mot barn på nätet.

– Det är väldigt intensivt nu för att bli klar med alla förhandlingar innan skiftet efter valet.

Ylva Johansson har ofta lyfts som en pragmatisk problemlösare, rak och resultatinriktad, allt sedan Ingvar Carlsson lyfte in henne i regeringen 1994 som skolminister. Hon var vård- och äldreomsorgsminister i regeringen Persson och arbetsmarknads- och etableringsminister i regeringen Löfven.

2019 var det EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen som satte sin förhoppning till Ylva Johanssons raka och resultatinriktade politiska förmågor i vår tids kanske mest svårlösta och infekterade fråga, migrationspolitiken.

Före jul levererade Johansson till slut en historisk uppgörelse om EU:s migrationspakt.

– Ja, det var ett historiskt beslut verkligen. Det är viktigt att komma ihåg hur det såg ut när jag började för fyra år sedan. Då var ju läget totalt låst, väldigt dålig stämning mellan medlemsländerna i migrationsfrågan med ett högljutt tonläge och ingen vilja att komma överens.

– Där har vi ändå under de här åren kunnat bygga ett förtroende mellan medlemsländerna som har gjort det möjligt att hantera också svåra utmaningar gemensamt, med mycket större förståelse för olika länders villkor. Det betraktar jag som en väldigt stor framgång, säger Ylva Johansson.

I tider av ökad politisk polarisering och motsättningar är denna uppgörelse, liksom enigheten i stödet till Ukraina, ljus i en annars mörk tid. 

– Ja, det finns möjligheter om man tror på det och verkligen jobbar för det. Det har inte varit enkelt, men möjligt, så jag är stolt över det.

Du viker inte undan för en utmaning?

– Nej, (skratt). När Ursula von der Leyen presenterade sin kommission sa hon just att: ”If you want something done, ask her.” Det är väl lite grand så jag gärna vill vara, visa att jag kan leverera.

Det är inte ett 60-årsfirande, som präglas av tillbakablickar. Ylva Johansson är på upploppet av sin mandatperiod som EU-kommissionär. Nu ska säcken knytas ihop.

– Jag är mitt i steget, det är väldigt intensivt. Det har det varit ända från början för att förtjäna den respekt, som är nödvändig för att man ska få någonting gjort, och det förtroende som krävs för att kunna lösa också svåra frågor. 

– Jag har ju inte bara haft migrationen utan jag har också den organiserade brottsligheten, korruptionen, de grova brotten, polissamarbetet – många frågor där EU verkligen behöver kliva fram och ta ett större ansvar än man har gjort.

Detta är områden som ser ut att bli stora valfrågor i det kommande EU-valet i juni.

– Ja, jag skulle råda nästa kommission att ha än mer prio på just säkerhetsfrågorna. Vi har gjort mycket under den här mandatperioden, men det är mer som behöver göras.

På tisdagens mottagning väntas kollegor i kommissionen, medarbetare på direktoratet samt svenska och europeiska vänner och politiker uppvakta.

Partikollegorna Mathias Tegnér, Carina Ohlsson, Mikael Damberg och Ilan de Basso uppvaktar.
2000 Extrakongress. Med Göran Greider och Anders Ygeman i Stockholms Folkets Hus. Foto: Kicki Mäler/AIP
2002 valrörelse. Besöker SSU:s valläger.
2004 Vård- och omsorgsminister. Ylva Johansson har presskonferens med Göran Persson i Björkviks Folkets park. Foto: Ove Andersson/AiP
2005 Första maj-firande i Gävle. Ylva Johansson kombinerar fotbollsintresset (Hammarby och Liverpool) och politiken. Överlämnar matchbollen när Gefle IF möter Assyriska. Foto: Mathias Bohman/AiP
2014–2019 Arbetsmarknadsminister, här tillsamman med statsminister Stefan Löfven och LO:s ordförande Susanna Gideonsson. Foto: Robin Velander/AIP
2019 EU-kommissionär. Ylva Johansson träffar Dimitris Avramopoulos, avgående inrikeskommissionär. På väggen sitter porträtt av tidigare EU-kommissionärer, däribland Anita Gradin. Foto: EU-kommissionen