Ylva Johansson får blytung EU-portfölj

”Vi har brist på arbetskraft inom bygg och anläggningssektorn och därför har vi stora behov av utstationerad arbetskraft”, säger Ylva Johansson. Foto: Robin Velander.

Ylva Johansson kastas in i ett riktigt getingbo som ny EU-kommissionär. Hon får ansvar för migrations- och inrikesfrågor i EU-kommissionen.

– Om du vill få något gjort, fråga henne, förklarar EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen valet.

I den tunga portföljen ingår även frågor som Schengensamarbetet, EU:s gränskontroller, brottsbekämpning och anti-terrorarbete.

Sverige har gått i bräschen för ett reformerat system där länderna delar på ansvaret för flyktingmottagandet. Men positionerna har varit helt låsta och förlamat EU-samarbetet. Ylva Johanssons uppgift blir därför extra viktig.

– Om du vill få något gjort – fråga henne, säger EU-kommissionens tyska ordförande Ursula von der Leyen om utnämningen på sin presskonferensen på tisdagen.

von der leyen  vill att Johansson ska samla de stridiga viljorna i medlemsländerna till en ny migrations- och asylpakt.

– Jag är väldigt glad över att ha blivit tilldelad den viktiga portföljen Home Affairs. Tack för förtroendet von der Leyen. Jag ser fram emot att det tuffa jobbet i en jämställd kommission, säger Ylva Johansson i en första kommentar.

Ylva Johansson säger att hon kommer att inleda med att träffa alla medlemslönder för att få till ”ett omtag” i frågan.

”Det är hedrande för Sverige att vår kandidat Ylva Johansson tilldelats kommissionsportföljen migration och inre säkerhet. Det är en tung portfölj på områden som är mycket viktiga för vår union. EU ska ha ett asylsystem som är stabilt och hållbart över tid. Det behövs tas ett helhetsgrepp i migrationspolitiken på allt från samarbete med länder utanför EU till säkerhet vid våra gränser”, säger statsminister Stefan Löfven till TT.

EU-parlamentet ska nu fråga ut och godkänna Ylva Johansson. Så här säger de svenska gruppledarna i Bryssel.

Vänsterpartiet:

Centerpartiet:

Moderaterna:

Sverigedemokraterna:

Här är hela kommissionen:

Socialdemokraterna får flera tunga poster med den nederländske vice ordföranden Frans Timmermanns i spetsen med klimatfrågan ”European green deal” och spanjoren Josep Borrell med utrikespolitiken.