Vi S-medlemmar på Gotland är också vanligt folk

Stefan Löfven på besök i Köping och Örebro augusti 2018. Foto: Mikael Landelius

Hej Stefan!

Du ska resa ut i landet för att träffa folk. Bra! Socialdemokratin får aldrig ställa sig vid sidan av det folkflertal som håller vårt land igång och de bekymmer, frågor och synpunkter som bäst kommer fram i direkta samtal.

Är inte vi vanligt folk? undrar gotländska partivänner som hoppats få se partiordföranden i Almedalen. I Bingeby eller Gråbo på gångavstånd från Almedalen skulle S-föreningen ta emot med öppna armar.

Jag brukar svara att vi faktiskt inte har anledning att klaga. Vi får besök av både partiledning och statsråd under och utanför Almedalsveckan. Att vår partiledare finns på plats varje år kan vi inte begära och bedömningen att du just nu gör större nytta någon annanstans kan jag dela.

Det som för mig förblir obegripligt är att du samtidigt avfärdar den unika politik- och demokratifestivalen i Almedalen i ordalag som handlar om för mycket näringsliv, lobbyism och champagne och för lite vanligt folk.

Almedalsveckan cirklar runt politiken, den har växt fram kring de demokratiska partierna och är fortsatt starkt förknippad med politik. Även du kallar den stundom ”politikerveckan”. Partipolitiker brukar delta i minst två tredjedelar av arrangemangen och reklamkampanjer hålls utanför programmet.

Att stämpla verksamheten som oönskad lobbyism och hög alkoholförtäring sprider sig lätt  och utvecklar sig lika lätt till politikerförakt. Det spelar roll vad statsministern och ordföranden i landets största parti säger.

Visst dricks det onödigt mycket under Almedalsveckan. Precis som överallt i Sommar-Sverige, på tältplatser, marknader och festivaler. Men inte på Almedalsveckans över 3600 programpunkter. De är gratis, öppna för alla – och alkoholfria.

För att få servera alkohol krävs tillstånd och gästlista. Den som sett för mycket sådant har således både fått en inbjudan och gjort ett aktivt val att tacka ja.

Almedalsveckan är vad vi gör den till.  Partierna på ön, och därmed Region Gotland, håller på alkohollagstiftningen, säger nej till nazister som vill hyra in sig och upplåter skollokaler till billigt boende för organisationer utan stor kassa. Att snikna Visbybor och fritidshusägare tar ut överhyror kan vi inte styra över men vi försöker påverka. Den som tycker att resan är för dyr vill vi försynt påminna om att vi i generationer arbetat för vägpriser över vattnet för alla, inte bara rabatter för oss bofasta.

Vi kan göra mer. Jag har i många år ansett att veckan är för utdragen. Kanske ska vi försöka lära oss något av alla de demokratimöten som växer fram i andra länder efter förebild från Almedalsveckan. För det här är en svensk exportprodukt att vara stolt över.

Många av aktörerna står inför ett generationsskifte. Allt fler seminarier blir tillgängliga på nätet. Programpunkter tillkommer och försvinner. Det enda enskilda arrangemang som kan tävla med politikertalen är numera mångfaldsparaden. Den startades och arrangeras av RFSL och har kommit att stå för tolerans, öppenhet och allas lika värde i vid betydelse. Det är i den andan vi vill utveckla den demokratiska, politiska mötesplats som i folkmun fortfarande ofta kallas Palmedalen.

Bästa hälsningar

Ulla Pettersson
ordförande, socialdemokraterna Gotland