Vi måste förstå polariseringen

Jag har en plan! Det menar Sickan i Jönssonligan. Ingen jämförelse, men har S en plan? Om jag undrar, inbiten sosse, vad ser väljaren? Svår politisk karta. Polarisering, inte bara i USA.

Pandemin överskuggar. Men det fanns ett före och blir ett efter. Saknas det inte lite ambition i arbetarepartiet? Något solitt om vad vi vill om vi får. Är vi dåliga kommunikatörer?

Pandemin visar behov av starkt samhälle. Tar vi bollen? I hopp om att vi ser dem, formulerar vi problemen? Ska andra ”äga” verkligheten? Varför känns det ofta som vi halvhjärtat svarar på andras initiativ? Ibland tänder det till. Vinster i skola. Arbets- kraftsinvandring.

Plats finns för en pigg socialdemokrati som är system- och självkritisk. Som sätter ord, utan över- eller underdrift, på det som skaver. En ärlig socialdemokrati som visar väg.

S behöver i delar omorientera. Gå lite vänster ekonomiskt. Stärka välfärd, öka jämlikhet. Det är omöjligt utan flytt mot en tradi- tionell och mer barsk socialdemokrati. Progressiv, omtänksam OCH krävande.

Rättspolitik måste lira med allmän rättsuppfattning. Bra hemförsäkring (försvar). Hedersförtryck och extremism hålls kort. Tiggeri är inte humanism! Ska sol, vind och vatten klara elbehov, jobb och klimat? Tid för forskning och möjlighet för en ny generation kärnkraft eller annan teknik?

Migrationen göder klassklyftor. Få är mot invandring. Om den inte skapar ojämställdhet, arbetslöshet, bostadsområden och skolor som försämras och ungarna inte blir kriminella eller villkoren på arbetsmarknaden dumpas. Solidaritet kräver ömsesidighet.

Hur motivera för jobbare och pensionär som drömmer om att hyra nybyggd hyresrätt att nyan- lända får hyran betald? Recept på polarisering! Hur motivera mer resurser till välfärd om den som betalar inte känner att den får tillbaka? När sjukpenning, pension eller stöd i skolan sviker?

S behöver svara mot mångas vardag. Det går. Ny politik. Samma ideologi. Medge fel, gör om, gör rätt. Där värme från samhällskontrakt lockar mer än den från Twitter, kamp på utsidan eller från klanen.

Partikongressen måste bli en nystart. Ett parti som ifrågasätter privilegier. Skilj på regering och parti. Stå på arbetarens och tjänstepersonens sida. De är inte varandras hot. Möt världens kanske mest fria och individuella medborgare. Jämlikhet i stället för identitet. Förstå polariseringen.

Väljare bär ansvar för vilka de väljer. I Sverige och USA. S bär ansvar för att vara valbart i Sverige.

Socialdemokraterna behöver en plan.

Jimmy Jansson (S) är kommunstyrelsens ordförande i Eskilstuna