Krönika: Vi blir trygga tillsammans

Det går inte att vänta på tryggheten. Det är vårt – ditt och mitt – engagemang som skapar ett inkluderande, tolerant och tryggt samhälle, skriver Peter Schilling i en krönika.

Socialdemokratin har slutat att vänta. Vi har återigen bestämt oss för att det inte finns en enda samhällsfråga som vi Socialdemokrater är främmande för. Vi ska stå för våra lösningar, våra problembeskrivningar och våra värderingar. Vi har alltid tyckt att samhällets utmaningar ska lösas av dig och mig och av oss båda tillsammans.

Det går alltså inte att skylla på andra eller för den delen smita undan sitt eget ansvar. Men lika självklart är att du inte ska stå där ensam. Du står tillsammans med oss andra.

[blockquote author=”” pull=”pullleft”]Ett tryggt samhälle byggs av ett välfungerande samarbete mellan folkrörelser, föreningar, kommuner, myndigheter och företag. [/blockquote]

Socialdemokraternas arbete med att skapa ett tryggare Sverige har bara börjat i och med att regeringen tar krafttag mot kriminalitet. Det är en självklar social demokratisk hållning att brottslingar ska lagföras. Brott ska bekämpas. Det är lika självklart är att fler poliser inte skapar trygghet av sig självt.

För att skapa trygghet behövs något mer. Ett tryggt samhälle byggs av ett välfungerande samarbete mellan folkrörelser, föreningar, kommuner, myndigheter och företag. Det är i det arbetet som du och jag behövs, varje dag.

Det finns mycket som du och jag kan göra. I min roll som politiker är det viktigt att uppmuntra, ge förutsättningar och vara långsiktigt för att skapa trygghet. I Sundbyberg har Rissneambassadörerna skapat allt från tjejbasketturneringar till alternativt julfirande. Det gäller att tro på att ungdomar själva kan vara förebilder och visa på alternativ till arbetslöshet och kriminalitet. Det är människors vilja att göra något meningsfullt som också skapar trygghet.

Peter Schilling, oppositionsråd Sundbyberg. Foto: Michael Folmer

Nästan alla kan lägga en kväll i månaden på att nattvandra, träna simmarna, vara funktionär på en turnering, hjälpa till i stallet eller varför inte delta i en studiecirkel. Du och jag kan mötas som vi kanske inte gör normalt i vardagen. Det mötet skapar ett socialt kitt som är omistligt för att vi ska lita varandra i vardagsbestyren.

Det går inte att vänta på tryggheten. Det är vårt – ditt och mitt – engagemang som skapar ett inkluderande, tolerant och tryggt samhälle.

Peter Schilling, oppositionsråd Sundbyberg

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara