Vi behöver en politik som vågar lyfta blicken

Malin Ragnegård, ordförande Kommunal, och Jessica Leiding, förbundssekreterare Kommunal. Foto: Kommunal och Fredrik Sandin Carlson

Hur har Sverige blivit ett så kallt, hårt och mörkt land att vakna till? Människor i arbetaryrken delar så många vardagsutmaningar, men vänder sig nu mot varandra i stället för att gå samman. Svenskfödda mot utlandsfödda. Fattiga mot fattiga. Populism och polarisering drar ner människor i skyttegravskrig och politiken blir därefter: repressiv och hårdhänt. Om ingen tar ordet klass i sin mun, och på allvar tänker i de perspektiven kommer den här utvecklingen att fortsätta.

Det får vara slut med att bråka om vem som gjort fel, decennier tillbaka i tiden. Nu är det dags att tända facklan som visar vägen ut ur mörkret. Höja blicken, tänka långsiktigt och lägga fram en politik som gör skillnad för de många. En arbetarvänlig politik. För så här är det: alla vill inte vara elit. Alla siktar inte på universitetet och en klassresa uppåt i hierarkierna. Livets mening handlar för väldigt många om att skaffa ett schyst jobb, kunna flytta hemifrån, ha råd med hyra, mat och att spara en slant till semestern. Att träffa kärleken och kanske skaffa barn.

Ingen ska behöva kriga sig till, eller betala extra för, trygghet vid arbetslöshet eller sjukdom.  Alla ska kunna förvänta sig att äldreomsorgen, förskolan, kollektivtrafiken och sjukvården funkar oavsett var i landet, eller i vilken del av storstaden de bor. Det ska finnas tid för omsorg om barn, ungdomar, gamla och sjuka. Det ska inte vara en lyx att kunna flytta hemifrån. Eller att kunna leva själv om du behöver skilja dig.

Du har samma människovärde, och förtjänar samma respekt, oavsett om du går till jobbet som vårdbiträde eller ingenjör. Och det människovärdet ska visa sig i din högst materiella verklighet.

Socialdemokraternas projektNy riktning för Sverige” har presenterat samhällsanalyser som ser ut att peka i rätt riktning. Nu vill vi se vilka lösningar som kommer ut av dessa analyser. Det måste bli reformförslag som verkligen gör skillnad för arbetarklassen, för det som håller ihop vårt land och som tänder framtidstron. Rejäla satsningar, ambitiös välfärdspolitik – inget ”duttande”. Det är ingen hemlighet vad Kommunal tycker ska ändras med välfärdens finansiering, med karensavdraget eller med kvinnors lagliga rätt till en bra arbetsmiljö. Vi har pratat länge om detta nu, och vill se politikens skarpa förslag.  

Det är upp till arbetarrörelsen nu. Om inte den klarar att skapa klassmedveten politik – vem gör det då? Det är upp till arbetarrörelsen att bygga ihop vårt samhälle och den väv som ska hålla människor samman. Om vi ser till att människor återigen känner tillit till vårt gemensamma, och att de har grogrund för sina drömmar och planer, då är vi på rätt väg.  

Malin Ragnegård
förbundsordförande Kommunal
Jessica Leiding
förbundssekreterare i Kommunal

Detta är en opinionstext i Aktuellt i Politiken. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.