Veronica Palm: M-skattepolitik och SD-värderingar

Sjunka ner i en mjuk skogssjö. Stora kylväskan för en heldag på stranden. Sol på hud. Osäker på om det är vardag eller helg. Kräm och flingor till lunch. 

Även om valrörelsen började redan Första maj kan vi unna oss några dagar till av vila innan den intensiva fasen sätter igång. Vi som bor i den här delen av världen är väl värda att få njuta av den korta sommar vi har, även ett valår. Men snart är det dags att sluta använda bikini som underkläder och lägga fokus på att rädda Sverige från att få den mest högerorienterade regeringen sedan rösträttens införande. 

Det finns en tendens att kalla varje val för ett ödesval, och så är det ju. Det är inte ödet som avgör vår framtid utan de val vi gör. Valet av politiskt styre är ett viktig val varje gång. Men det här valet står ännu mer på spel.

Kanske exploderade min oro för valet när statsministerkandidaten Ulf Kristersson i sitt tal i Almedalen hyllade Sverigedemokraternas mod och invandringspolitik. Aldrig tidigare har en ledare för den demokratiska högern i Sverige uttryckt sig så kring ett högerradikalt och ideologiskt fascistiskt parti. Även om det länge varit Moderaternas våta dröm att ha ett högerparti vid sidan om sig som kan värva arbetarklassröster på en populistisk och hatfull agenda. Det både stärker Moderaterna och försvagar arbetarrörelsen. Men att inte bara acceptera utan också hylla ett parti som hade naziuniformer på sina medlemsmöten på 90-talet, det är unikt.

För den som läst Mats Wingborgs utmärkta ”Blåbrunt Sverige – Så påverkas du om högern vinner valet” (Verbal) står det klart att kompromisserna på högerkanten följer ett tydligt mönster. I sin bok granskar Wingborg de kommunala samarbeten där Sverigedemokraterna ingår. Den korta sammanfattningen är att Moderaterna alltid får igenom sin ekonomiska politik och Sverigedemokraterna sina värderingar. Kompromissen ger det mörkaste av de två partiernas program. 

Sverigedemokraterna kan på så vis prata om bättre äldreomsorg, höjda pensioner, stärkt a-kassa eller vad de nu kommer på för lockbeten. Samtidigt som Moderaterna tryggt kan räkna med att allt detta förhandlas bort till förmån för sänkta skatter. Priset de får betala är att Sverigedemokraterna exempelvis får rensa ut böcker från biblioteken (så som kommunalrådet i Sölvesborg gjort), avskeda genuspedagoger, köra i väg EU-migranter från kommunen och dra in kultur- och fritidsstöd. 

Grundläggande svenska värderingar om fri kultur, pojkar och flickors lika värde samt fritids- och föreningslivets möjlighet att överbrygga ojämlikhet, hotas. Allt för att Moderaterna är så sugna på att få makt att sänka skatter, rasera trygghetssystem och slumpa ut välfärdens pengar som vinstutdelning till sina kompisar. 

Så några sista dopp och fika på stranden, men sedan är det full fart framåt till försvar för ett Sverige som kan bättre.

Veronica Palm är debattör, författare, föreläsare och tidigare riksdagsledamot