Veronica Palm: Historiskt misstag av M, KD och L

Jag hade hoppats att jag skulle få skriva en ledare om glädjen över Första maj, om partiledardebatten i Agenda eller om den fina mellanvalsfilmen ”Välfärden först!”. Men tyvärr. Veckans stora politiska nyhet är migrationsöverenskommelsen mellan Sverigedemokraterna, Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna.

ännu ett steg i att tvätta Sverigedemokraterna för att kunna ta med eller ta stöd av dem vid ett regeringsövertagande

Innehållsmässigt handlar det mest om att de drar undan de sista resterna av solidaritet, humanitära skäl och familjeåterförening. Men syftet med utspelet är inte dess innehåll, utan att markera enighet. Att ta ännu ett steg i att tvätta Sverigedemokraterna för att kunna ta med eller ta stöd av dem vid ett regeringsövertagande.

Låt mig göra några saker tydliga.

Sverigedemokraterna är inte vilket parti som helst. De bildades så sent som 1988 av skinnhuvuden från Bevara Sverige Svenskt (BSS) och nazister från Nordiska Rikspartiet (NRP). En av de äldre grundarna hade varit frivillig i Waffen-SS. Det var i det som dagens ledande sverigedemokrater valde att gå med. Sedan bytte de bomberjackor mot kostymer och putsade på fasad och retorik.

I dag är de ett än farligare parti som underminerar demokratiska rättigheter och yttrande- och pressfriheter var helst de får chans. Samtidigt fortsätter det poppa upp öppen rasism i partiet, för det är rasisterna som är partiets grundstomme.

betyder inte att alla som röstar på Sverigedemokraterna är rasister

Det betyder inte att alla som röstar på Sverigedemokraterna är rasister. Där finns också en hel del besvikna. Precis som andra högerextrema partier blandar de sin politik med populism, spär på politikerförakt och skarvar med sanningen för att kunna peka på enkla lösningar.

Inte i någon tid eller på någon plats har den demokratiska högern kunnat foga den antidemokratiska. Det som börjar med samarbete och stödparti, övergår succesivt till att den moderata/liberala högern utmanövreras och blir uppätna.

Vi ser det runt om i Europa där fler och fler länder faller för skrupelfria antidemokratiska partier. I historien är väl det mesta talande exemplet det tyska högerpartiets agerande på 30-talet. Eller för att citera försvarsminister Peter Hultkvist i Aktuellt tidigare i år: ”Högerextremism går inte att tämja, den måste man ta avstånd ifrån”.

Det här ett utspel. Innehållet i överenskommelsen är ytterligare avsteg från den svenska traditionen av öppenhet som byggt vårt land starkt och rikt i många decennier. Stängda gränser och sluten ekonomi är helt förödande för ett litet land som Sverige.

Utspelets främsta effekt är att ytterligare normalisera den extrema högern.

Men att det är en skadlig politik för landets framtid är inte det viktiga med överenskommelsen. Framför allt är det ett utspel för att markera samarbete och det har ett enormt symbolvärde. Sverigedemokraternas marsch mot makten går allt snabbare. Utspelets främsta effekt är att ytterligare normalisera den extrema högern.

Jimmie Åkesson kommenterade överenskommelsen med att det är ”en historisk händelse i svensk politik”. Jo, du Jimmie, nog är det så. Historiskt och bara allt för sorgligt.

Så låt oss räta på ryggarna, fortsätta ta avstånd från högerextremism och hålla fast vid förstamajparollen ”Välfärden först”. En välfärd för alla. En välfärd som håller måttet. En välfärd som växer. Så kan vi bygga Sverige starkt för alla oss som bor här och för dem som kommer nya hit.

Veronica Palm är debattör, författare, föreläsare och tidigare riksdagsledamot