Veronica Palm: Ett jämställt samhälle sker inte av sig självt

Fortfarande kostar det i snitt tre och en halv miljoner i mindre lön under en livstid att vara kvinna i Sverige. I lägenheter runt om i landet sitter flickor som begränsas av en förtryckande hederskultur. Kvinnor som vittnar om sexuella övergrepp blir misstänkliggjorda och gärningsmännen går fria. Bakom stängda dörrar blir kvinnor varje dag slagna, förra året dödades 17 kvinnor av en partner, ex-make eller sin barns pappa. Osäkra anställningar, deltidsfälla och låga löner präglar många kvinnors yrkesliv. Kvinnor har i de flesta familjer fortfarande huvudansvar för barn och hushåll.

Listan kan göras lång. För den som vill vara med och bygga ett jämställt samhälle saknas inte uppgifter. Men även en feminist måste få glädjas över vunna segrar. Som att Socialdemokraternas ordförande nyss med besked spräckt ett osedvanligt segt glastak.

Om en vecka är det jul och då hoppas jag att både hon och du kan få lite ledigt. Få saker är så bra för vila och nya tankar som böcker. Under hösten har det kommit två böcker som kan tjäna som både inspiration och stolthet över det vi åstadkommit. ”Att välja ett liv” av Marie Lok Björk och ”Dit du går, följer jag” av Lina Nordquist. Båda är väl värda att ägna en stund under julledigheten åt.

Där bjuder hon i största hemlighet in till möten om barnbegränsning och preventivmedel

I ”Att välja ett liv” möter vi Ottilia som blir vuxen samma år som allmän och lika rösträtt infördes. Genom berättelsen blir det tydligt hur Ottilias möjlighet att välja sitt liv ändå är starkt begränsat. Som ensamstående tvåbarnsmor tvingas hon arbeta som statare på Överjärva gård. Där bjuder hon i största hemlighet in till möten om barnbegränsning och preventivmedel. Hon träffar också en man som försöker organisera lantarbetarna. Marie Lok Björk lyckas med elegans beskriva det hårda klassamhället sett ur ett kvinnoperspektiv, i en tid som inte är allt för avlägsen.

Lina Nordquist, som för övrigt är riksdagsledamot för Liberalerna, fångar i ”Dit du går, följer jag” ännu ett kvinnoliv kring sekelskiftet 1900. Unni som med man och barn flyr från Trondheim till ett ödetorp i Hälsingland. Det är ett obeskrivligt hårt liv med kreditstopp hos handlaren, skördar som slår fel och svälten ständigt närvarande – och döden. Som betalning för torpet måste de arbeta på bondens gård. Unni betalar dessutom med att bli våldtagen framför barnen när helst bonden kommer förbi. Det är den djupaste fattigdom och människor helt utan egna rättigheter eller någon form av stöd. Unni förlöser själv sina barn inne i ödetorpets enda säng.

Det är politiska beslut som lett oss till där vi är i dag

Ingenting av det Ottilia och Unni tvingades utstå förändrades av sig själv. Det är politiska beslut som lett oss till där vi är i dag. Arbetarrörelsen har styrkan att driva förändring och vi vill vidare. Så låt oss vila över julhelgen, läsa och tänka, för att sedan ta nya tag. Reform för reform kan vi fortsätta bygga Sverige till ett bättre land för alla.

Veronica Palm är debattör, författare, föreläsare och tidigare riksdagsledamot