Veronica Palm: Ett demokratiskt ansvar att peka på högerns sjukvårdsmisslyckanden

Räta på ryggen och synliggör verkligheten – också när Moderaterna har ställt till det.

”Sluta gnälla på Moderaterna. Berätta bara vad ni själva vill.” får man ofta höra som politiker. Men det är ett ansvar för varje politiskt aktiv att synliggöra verkligheten, peka på skillnaderna och ge väljarna möjligheten att göra ett medvetet val.

I veckan kom en Novus-mätning som åter bekräftar att sjukvården, med god marginal, är den viktigaste frågan inför valet. Samtidigt berättade Novus att hälften av svenskarna inte vet att det är i regionerna som beslut om sjukvården fattas. Dessutom visar undersökningen att hälften av väljarna inte vet vilken politisk majoritet som styr i regionen.

Eftersom sjukvården har stora behov och eftersom det är väljarnas viktigaste fråga så kommer det bli en hel del debatt om det fram till valet. 

Högern kommer inte ha något intresse av att berätta att de sitter vid styret i en överväldigande majoritet av landets regioner. Ebba Busch kommer fortsätta skylla alla problem i sjukvården på regeringen och Ulf Kristersson kommer ducka all kritik mot de marknadsexperiment som hans partikamrater genomför var helst de får chansen. Det är inte att ljuga, men att undanhålla viktig information för väljarna.  

Privata vinstdrivande läkarkliniker poppar upp i välbärgade områden, samtidigt som resurser dras från vårdcentraler i socioekonomiskt utsatta områden.

Därför har vi ett demokratiskt ansvar att visa på verkligheten, och tala om att moderater hellre leker affär med skattepengar än att ta ansvar för den så viktiga sjukvården i sin region. 

Folk har rätt att veta att det hårt kritiserade pengsystemet som kallas ”vårdval” sprids som en löpeld, trots att effekten av att fördela resurser på det viset gör det lönsamt att vårda friska i stället för sjuka. Privata vinstdrivande läkarkliniker poppar upp i välbärgade områden, samtidigt som resurser dras från vårdcentraler i socioekonomiskt utsatta områden. Och att det bolag som drev ambulanssjukvården i Skåne fick förnyat förtroende trots att de inte klarade regionens målsättning kring hur snabbt de ska vara på plats. Det går inte att tolka som något annat än att privatisering är viktigare för Moderaterna än att ambulansen kommer i tid. 

Listan på hur marknadstänkandet får gå före idéer om god vård, ansvar för skattepengar och vård efter behov, kan göras lång: Lägga ut 1177 på privata utförare, slumpa ut vårdcentraler billigt till den som vill köpa, BB-kris, försäkringspatienter som går före i kön, avtal med nätbolag och uppstyckad organisation. Och då har jag ändå inte nämnt världens dyraste sjukhus, Nya Karolinska, som fortfarande läcker skattepengar och där ett privat bolag har avtal på driften fram till år 2040.

Allt det här har väljarna rätt att veta. Du ska inte skämmas när du påpekar moderata misslyckanden. Det ingår i det demokratiska ansvaret. Det är inte att ”gnälla” utan att ge väljarna möjlighet att göra informerade val för hur något så viktigt som sjukvård ska organiseras och styras. Så räta på ryggen och synliggör verkligheten – också när Moderaterna har ställt till det.

Veronica Palm är debattör, författare, föreläsare och tidigare riksdagsledamot