Vem är vår tids Herbert Envall?

. Var finns de män och kvinnor i dag, som i vardagen vågar stå upp mot rasism och nazism?

Redan innan andra världskriget fanns det politiskt medvetna människor i Sverige som varnade för nazismen. Var finns de män och kvinnor i dag, som i vardagen vågar stå upp mot rasism och nazism?

Mina föräldrar Anna (född Östholm) och Arnold Forslund växte upp i början av 1900-talet i byarna Östanbäck och Skarped. Byarna låg i Eds socken, i förmödrarnas och förfädernas Ådal vid älvens norra strand, en landmil uppströms Sollefteåforsen.

De var grannar och lekkamrater redan som barn.

I slutet av 20-talet for de till Stockholm för att söka lyckan. Som nyinflyttade huvudstadsbor levde de Herrens glada dagar, ofta i sällskap med mammas kusin och namne Anna, också hon bördig från Östanbäck, och hennes man Herbert Envall.

Mina föräldrar diskuterade sällan politik. Men vid någon av de muntra kvällarna i HSB-lägenheten på Kungsklippan gjordes undantag. Man tog en paus i Charleston-dansen för att dryfta det aktuella världsläget, det vill säga situationen i Tyskland.

Min mamma var av bondesläkt. Hon röstade vanligtvis borgerligt men var egentligen en generös natur som ofta trodde gott om folk. När frågan om Adolf Hitler, den nye tyske ledaren, kom upp sa mamma ungefär så här (enligt vad hon själv berättat för mig):

”Men inte kan väl den där Hitler vara så farlig. Jag har läst i Dagens Nyheter att Hitler själv varit soldat. Inte kan väl den som upplevt kriget vilja starta ett nytt krig.”

Men då hade sex miljoner judar mördats och Europa slagits i spillror.

Herbert, som var socialdemokrat, reagerade kraftigt och tyckte att min mamma var mer än lovligt dum.

Först flera år senare, när kriget var slut och familjen Forslund hade flyttat från Kungsholmen till Kälvestavägen i Spånga och familjen Envall flyttat till Härjedalsgatan i Vällingby, förstod min mamma fullt ut varför hennes kusins man, den vanligen så vänlige Herbert, hade blivit så upprörd den där kvällen högst upp på Kungsklippan bakom Kungsholms kyrka. Men då hade sex miljoner judar mördats och Europa slagits i spillror.

Under hela sitt liv talade min mamma med respekt och tacksamhet om vännen Herbert, som hade varnat henne för Adolf Hitler och nazismen.

Vem är vår tids Herbert Envall?

Peter Forslund, pensionerad kommunaltjänsteman, medlem i Socialdemokraterna i Tensta.

Detta är en opinionstext i Aktuellt i Politiken. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.