”Välkomnar att unga får ta mer plats i maktens korridorer”

22-åriga Aida Birinxhiku från Falkenberg har chans att komma in i riksdagen på Hallandslistan. Foto: Socialdemokraterna

Jämlik skola, otryggheten för framför allt kvinnor och klimatkrisen. Det är de tre frågor som främst motiverar 22-åriga Aida Birinxhiku, trea på riksdagslistan för Socialdemokraterna i Halland.
– Jag kom tidigt fram till att det är Socialdemokraterna som kan sätta stopp för den ökande ojämlikheten, säger hon om sitt politiska engagemang.

Hallands riksdagslista fick en del uppmärksamhet under sommaren 2021, när landsbygdsminister Jennie Nilsson fann sig tvungen att lämna regeringen och återta sin riksdagsplats för att Stefan Löfven skulle få 175 röster i statsministeromröstningen. Hennes ersättare var sjukskriven då hon var misstänkt för brott efter en trafikolycka – misstankar som sedan dess avskrivits. Eftersom ersättaren vägrade att lämna riksdagen innebar det att regeringsunderlaget var en röst kort. 

Socialdemokraterna har de två senaste valen fått tre mandat i Halland. I valet till 2022 toppas listan av Jennie Nilsson, som förra valet stod på andra plats. Förra valets etta Adnan Dibrani från Varberg står på plats två. 

Ny på tredje plats är Aida Birinxhiku, juridikstuderande från Falkenberg. Hon ersätter Hans Hoff som inte ställde upp för omval. På fjärde plats står Arber Gashi, 26 år, ordförande för Socialdemokraterna i Halmstad och till vardags chef på Försäkringskassan.

Jag tänkte mycket på vad jämlikhet innebär och vad ett jämlikt samhälle är.

– Jag välkomnar att unga får ta mer plats i maktens korridorer. Ingen folkvald kan representera alla livserfarenheter och därför är det viktigt att den beslutande församlingen speglar befolkningen i stort med olika bakgrund, ålder och så vidare, säger Aida Birinxhiku, som kommer hinna fylla 23 innan valet.

Hon har tidigare bland annat varit ordförande för SSU i Halland, och sitter sedan valet 2018 i kommunfullmäktige hemma i Falkenberg. Det var i slutet av högstadiet som hon blev politiskt medveten och engagerade sig i SSU.

– Jag tänkte mycket på vad jämlikhet innebär och vad ett jämlikt samhälle är.

Å ena sidan var hon, barn till flyktingar från Kosovo, tacksam över de möjligheter som hela familjen fått tack vare det svenska välfärdssamhället. Å andra sidan kunde hon tydligt se att inte alla barn och familjer i Falkenberg hade samma möjligheter.

– Det fanns barn i min ålder som inte kunde fångas upp av skolan. Skolsegregationen är ett av många tecken på den ojämlikhet som har växt sig stark.

Nu siktar hon alltså på riksdagen för att få en möjlighet att driva på för förändring på riksnivå. Hon räknar upp tre områden som främst motiverar henne att vara politiskt aktiv.

Det fanns barn i min ålder som inte kunde fångas upp av skolan. Skolsegregationen är ett av många tecken på den ojämlikhet som har växt sig stark.

– En jämlik skola, vi behöver ta tillbaka kontrollen över välfärden och framför allt skolan. Frågan om otryggheten i samhället, våld mot kvinnor och den otrygghet det innebär för kvinnor som lever i relationer där de utsätts för våld men också hedersrelaterat våld. Och klimatet som är en av våra största utmaningar.

Vilket riksdagsutskott hon kan få plats i är egentligen mindre viktigt än möjligheten att bidra till förändring i de här frågorna, säger hon – men hon skulle inte säga nej till en plats i utbildningsutskottet eller justitieutskottet.

– Jag pluggar till jurist och är insatt i de rättsliga frågorna. Aida Birinxhiku är inne på fjärde året på det fyra och ett halvt år långa juristprogrammet i Lund och har absolut för avsikt att ta ut sin juristexamen – men först och främst blir det valrörelse.  


De fem första på S-listan i Halland. Foto: Kim Petersson

Riksdagslista Halland

1. Jennie Nilsson, Halmstad, 50 år

2. Adnan Dibrani, Varberg, 37 år

3. Aida Birinxhiku, Falkenberg, 23 år

4. Arber Gashi, Halmstad, 27 år

5. Magdalena Sundqvist, Kungsbacka, 50 år

6. Ronny Löfquist, Hylte, 47 år

7. Therese Stoltz, Varberg, 35 år

8. Jonas Påhlsson, Laholm, 39 år

9. Helen Ung Le, Kungsbacka, 37 år

10. Andreas Engebrethsen, Falkenberg, 40 år

11. Annita Asplid, Laholm, 75 år

12. Krister Mattsson, Hylte, 63 år

13. Urszula Hansson, Halmstad, 45 år

14. Johan Lindahl, Halmstad, 34 år

15. Lise-Lotte Bensköld Olsson, Varberg, 56 år

16. Per Svensson, Falkenberg, 39 år

17. Miranda Bodiroza, Falkenberg, 22 år

18. Jonas Strand, Kungsbacka, 48 år

19. Maj-Britt Rane Andersson, Kungsbacka, 82 år

20. Anton Karlsson, Varberg, 21 år

21. Eva Borg, Kungsbacka, 63 år

22. Conny Jönsson, Halmstad, 43 år

23. Jenny Bolgert, Varberg, 42 år

24. Ermin Skoric, Kungsbacka, 38 år

25. Sandra Löberg Erlandsson, Halmstad, 36 år

26. Magnus Jeppesen, Halmstad, 40 år

27. Jenny Robertsson, Halmstad, 40 år

28. Lukas Nord Axelsson, Varberg, 30 år

29. Fatma Hergul, Halmstad, 58 år