Välfärdslöftet: 20 miljarder extra till kommunerna

Med fler yngre och fler äldre ökar trycket på välfärden. På Socialdemokraternas dag i Almedalen lovar Magdalena Andersson 20 miljarder kronor mer till välfärden under nästa mandatperiod.

20 miljarder, minst, extra till kommuner och landsting under nästa mandatperiod. Det välfärdslöftet levererade finansminister Magdalena Andersson (S) under Socialdemokraternas dag i Almedalen.

– Vi vill kunna fortsätta värna kvaliteten i välfärden utan att det ska leda till omfattande kommunalskattehöjningar, sa Magdalena Andersson under onsdagens pressträff.

[blockquote author=”Magdalena Andersson” pull=”pullleft”]”Att vi blir fler barn och äldre påverkar välfärden under de kommande åren eftersom det är i början och i slutet av livet som vi konsumerar de allra flesta välfärdstjänsterna”[/blockquote]

Både de yngre och de äldre blir fler. De stora barnkullarna födda runt 1990 kommer att föda barn själva och människor lever allt längre. Fram till år 2025 väntas det bli 300 000 fler barn i Sverige och lika många fler som är över 70 år.

– Att vi blir fler barn och äldre påverkar välfärden under de kommande åren eftersom det är i början och i slutet av livet som vi konsumerar de allra flesta välfärdstjänsterna, konstaterade Magdalena Andersson.

Investeringsbehovet ökar därför; fram till 2025 uppskattar finansministern att det behöver byggas 1 200 förskolor, 600 grundskolor, 300 gymnasieskolor och 30 äldreboenden.

De 20 miljarderna extra i kommunbidrag som permanentas under nästa mandatperiod kan Magdalena Andersson garantera. Det kan bli mer, men det kan hon inte lova i dag.

– Vi hoppas naturligtvis att den ekonomiska utvecklingen fortsätter vara god så att vi kan komma med ytterligare satsningar på kommuner och landsting. Men man ska inte lova mer än vad man känner sig väldigt trygg med, la hon till.

Regeringen har redan presenterat satsningar på fem nya miljarder inför budgeten 2018 till bland annat goda arbetsvillkor i vården, till skolan och till kommuner och landsting för ökat arbetsmarknadspolitiskt ansvar.

I budgeten för 2017 utgjorde de 10 välfärdsmiljarderna den största förstärkningen av statsbidragen till kommunsektorn någonsin.

 

Läs även: ”Vi med äldre befolkning kommer ha större behov”

Spara

Spara