Valets hetaste fråga – Lööf vägrar svara

Annie Lööf har lovat att inte sätta sig i en regering som tar stöd av Sverigedemokraterna. Men Centerledaren viftar bort frågan om hon kan tänka sig att släppa fram en moderatregering som är beroende av SD.

En samfälld kår av politiska bedömare menar att dörren till SD därmed inte är stängd.

Centerledarens besked i regeringsfrågan är att Alliansen ska bilda regering oavsett vilket block som blir störst i valet. Något Annie Lööf har fått kritik för.

– Det haltar ju. Är vi störst ska vi ha regeringen. Är ni störst ska vi också ha regeringen. Det är lite ologiskt, säger Jonas Hinnfors professor i statsvetenskap.

Lööf vill inte sätta sig i en S-ledd regering och inte ta stöd av SD. Samtidigt har Jimmie Åkesson (SD) sagt att han kan tänka sig att stödja en moderat enpartiregering eller en M-KD-regering.

Läs mer:

https://aip.nu/2017/07/04/ologiskt-loofs-svar-regeringsfragan-sagas/

Det enda Ulf Kristerson (M) lovat är att inte regera eller budgetförhandla med SD, ta stöd är alltså fritt fram. Detta gör att en ren moderatregering eller M-KD är ett regeringsalternativ som skulle kunna tolereras av riksdagen, om huvudalternativen faller.

Det skulle dock kräva att Centerpartiet lägger ned sina röster, som ett sorts passivt stödparti.

Hur Centerpartiet skulle agera i en sådant läge vill dock inte Annie Lööf svara ja eller nej på. Antingen avfärdar hon frågan eller säger att den inte är aktuell.

– En M-regering är inget alternativ eftersom huvudrollsinnehavaren Ulf Kristersson säger att det inte är det.

Socialdemokraterna har nu ökat pressen på Annie Lööf.

– Nu är det allvar och det kräver ett riktigt svar. Hur ska du undvika att ge Sverigedemokraterna inflytande över Sveriges regering, säger Stefan Löfven.

Annie Lööf reagerar nu på kritiken som hon menar är ett socialdemokratiskt valrörelsetricks. Men faktum är att så gott som alla oberoende politiska bedömare håller med om att Lööfs ickesvar gör att frågan kvarstpr.

– En dörr som inte är stängd är öppen, menar Ekots politiske kommentator Tomas Ramberg.

– I Centerns tankevärld kanske det är möjligt att tvinga fram en centervänlig politik i utbyte mot att släppa fram Kristersson. Och om Annie Lööf umgås med tanken att lösa regeringsknutar genom att själv bli statsminister minskas också den möjligheten.

DN:s politiska kommentator Ewa Stenberg konstaterar att Annie Lööf (C) kan avgöra regeringsbildningen, men vägrar ge besked.

”Annie Lööf vill inte svara på frågan vilken knapp C skulle trycka på. Kommer också hon att dagtinga med sin övertygelse? ”

Marcus Oscarsson på TV4 ser Annie Lööf som vågmästare, inte Jimmie Åkesson.

– I framtiden kommer Sverigedemokraterna att ha någon typ av samarbete/samverkan med en sittande regering. Och jag tror inte det kommer att handla om Socialdemokraterna. Titta på vad som har hänt i Finland, Norge, Danmark.

– Annie Lööf får en central roll. Men vi kommer inte får något svar före valet.