Vad tyckte du om Magdalena Anderssons tal?

Magdalena Andersson efter talet. Foto: Maria Persson/AiP

Magdalena Andersson höll på söndagskvällen sitt tal i Almedalen inför en stor publik. AiP pratade med några av dem som lyssnade.

Jan Eliasson, tidigare utrikesminister och vice generalsekreterare i FN, tidigare krönikör i AiP:

Foto: Ylva Säfvelin/AiP

– Det var ett lysande tal, oerhört bra. Hon förde både in Ukrainakriget och att ta segregationen på allvar. När man talar om kriminalitet är det oerhört viktigt att se det i ett helhetsperspektiv. Magda talade så engagerat om detta och om att se till att en ny generation unga människor inte går in i kriminalitet.

– Sedan tyckte jag att det var glöd i hennes tal mot privatiseringen, särskilt skolan. Min fru jobbade på utbildningsdepartementet på 90-talet och varnade mig: ta nu inte över den här politiken som Bildtregeringen etablerade, det vore ett historiskt misstag. Och då talade man ändå om friskolor som var betydligt mer idylliska än vad det sedan blev. Nu gäller det bara att få politiskt stöd för att driva igenom det.

– Det var väldigt roligt att se denna första svenska kvinnliga statsminister. Hennes sätt att beskriva Sverige var nästan lyriskt. Jag blundade och tänkte tillbaka på mina 23 år utomlands och alla de bilder av Sverige som hon målade upp. Riktigt roligt och en sådan här härlig sommarkväll. Två månader före valet, det känns betryggande.

Veronica Palm, debattör, författare, föreläsare och tidigare riksdagsledamot, ledarskribent i AiP:

Foto: Maria Persson/AiP

– Jag är otroligt stolt över att få vara medlem i samma parti som Magdalena Andersson är ordförande för. Och över att vara medborgare i ett land som hon är statsminister i. Det var ett briljant skrivet och framfört tal och det är en konst. Det är inte alla som klarar av de vändningarna. Jag både skrattade och fick skrattet i halsen. Lite tårögd. Ett otroligt bra tal. Jag hamnade ganska långt bak och det var fullt. Jag har aldrig varit med om så mycket folk i Almedalen.

Bertil Kinnunen, senior konsult på Rud Pedersen, tidigare regionråd Region Uppsala:

Foto: Maria Persson/AiP

– Jag tycker det var ett bra tal. Det var lagom långt. Hon tog upp saker som är viktiga för samhällsutvecklingen nu och de utmaningar vi står inför. Hon pratade också om ett samhälle som håller ihop.