Upplysningspodd vänder på orden

Emilia Töyrä och Johanna Haraldsson poddar ihop i valrörelsen. Foto: Andreas Ericsson

Pensioner, jobb och så säkerhetspolitik. Det är några av ämnena i S-podden ”Vända på vartenda ord” som två riksdagsledamöter dragit igång. Mottot för podden kan sägas vara ”det finns inga dumma frågor”.

Emilia Töyrä och Johanna Haraldsson har en podd ihop: ”Vända på vartenda ord”. De har visserligen mer än så gemensamt. Båda är socialdemokratiska riksdagsledamöter sedan åtta år. Båda kommer från skogrika delar av Sverige konstaterar de. Emilia Töyrä från Norrbottens län och Johanna Haraldsson från Jönköpings län.

– S har gjort så otroligt mycket under de här åtta åren men jag har inte riktigt koll på allt. Jag tänkte att detta gäller säkert fler så vi vill berätta vad vi har gjort på varje område och också visa vad skillnaden blir med socialdemokratisk politik, berättar Emilia Töyrä.

Johanna Haraldsson fyller i att hon också vill att de ska vara framåtsyftande: Vad är målet?

– Jag hade aldrig tänkt att jag skulle podda, men tyckte att Emilia hade en sådan bra idé. Nu när vi går in i ett valår ökar intresset för politik. Jag hoppas också att våra sympatisörer och de som ska jobba för Socialdemokraterna i valrörelsen kommer ha nytta av vår podd, säger hon.

I skrivande stund finns tre avsnitt av podden. Säkerhetspolitik med Kenneth G Forslund, S-riksdagsledamot som bland annat är ordförande i utrikesutskottet och sitter i försvarsberedningen. Arbetsmarknadspolitik och jobb med Anna Johansson, S-riksdagsledamot och bland annat ordförande i arbetsmarknadsutskottet. Pensionerna måste höjas med Teresa Carvalho som även hon är S-riksdagsledamot och sitter i socialförsäkringsutskottet.

De tänkta lyssnarna är politiskt intresserade i allmänhet och S-sympatisörer i synnerhet och så klart alla valarbetare.

– Poddformatet kan ju också nå personer som inte är så bekväma med att läsa, då kan man lyssna i stället. När jag har kört från Arvidsjaur till den kommun jag ska vara i dagen därpå kanske jag inte orkar att sätta mig ner och läsa. Då kan man använda tiden som man förflyttar sig till att lyssna, säger Emilia Töyrä.

När de valde ämnen började de med att gå igenom riksdagens utskott och tänkte sedan på vilka frågor som kommer upp när de själva är ute och träffar människor.

– Pensioner till exempel är intressant oavsett vilken ålder du är i. Skatter, bränslepriser är också sådant man alltid stöter på och måste förhålla sig till. Vilka frågor kommer vi att stöta på i valrörelsen? Det är utifrån det vi börjat, berättar Emilia Töyrä.

Planen är att komma med ett avsnitt i veckan.

– Det vet man ju själv när man lyssnar. Om det plötsligt inte dyker upp ett avsnitt när man är van vid det då undrar man. Men det viktigaste är bredden av frågor, säger Johanna Haraldsson.

Hur har kriget i Ukraina förändrat er planering?

– Redan innan ville jag ha med säkerhetspolitik eftersom jag själv är intresserad av de frågorna, men jag vet också att inte jättemånga är det så vi hade tänkt ta det längre fram. Men nu kändes det viktigt att det kom med tidigt i stället.

Både Emilia Töyrä och Johanna Haraldsson har en bakgrund inom IF Metall, Emilia är fortfarande anställd som terminalarbetare och Johanna körde maskin på en tändsticksfabrik. Märks detta i podden på något sätt?

Jag hoppas att det märks i vårt sätt att prata om politik att vi inte alltid varit yrkespolitiker.

– Svårt att veta, men jag hoppas att det märks i vårt sätt att prata om politik att vi inte alltid varit yrkespolitiker. Det är jättesvårt att själv veta hur långt ifrån golvet man faktiskt är efter åtta år, säger Johanna Haraldsson och tillägger att de tänker mycket på hur de formulerar sig och hur de ska göra politik relevant för vanligt folk.

– Som vi ju också är, säger hon.

– Vi försöker vara lyhörda under samtalet och fånga upp begrepp som efter ett tag blir vardagsmat men där en vanlig lyssnare kanske bara har ett hum om vad det betyder, säger Emilia Töyrä.

Podden finns, som man brukar säga, där poddar finns. Men bland annat här: https://poddtoppen.se/podcast/1614225812/vanda-pa-vartenda-ord