Ulrika Lorentzi: Vi har en hemläxa om att nå fram till väljare i förorterna

”Jag ska nog sända en blomma till Nyans.” Den överförfriskade skadeglade mannen på nattbussen hem efter valvakan log nöjt och fortsatte sin monolog till oss fem trötta sossar. Han skrockade att rösterna på Nyans hade säkrat maktskiftet.

Min valdag började med att dela valsedlar utanför min vallokal i Bredäng i södra Stockholm. Första timmen var det jag och en miljöpartist, sedan dök en man från partiet Nyans upp. 

Vår S-förening hade valsedelutdelare hela dagen och flera talade med mannen från Nyans som visade sig veta väldigt lite om politik. En hoppfull sosse trodde att vi kommer kunna vinna över honom. 

Det finns flera saker att nysta i angående Nyans. Varför röstar så många på ett parti utan utvecklade politiska förslag? Hur har de nått ut? Vem har finansierat partiets kampanj? 

Socialdemokraterna backar i vår stadsdel Skärholmen. Vi tappar framför allt till Vänsterpartiet men även till övriga partier, där Feministiskt initiativ förmodligen har kvar ett visst stöd men partiet Nyans är det som ökar. Just i Bredäng fick Nyans någon procent. I ett valdistrikt i Vårberg kan det handla om åtta procent. 

Det finns flera saker att nysta i angående Nyans. Varför röstar så många på ett parti utan utvecklade politiska förslag? Hur har de nått ut? Vem har finansierat partiets kampanj? 

Att partiet Nyans inte har granskats beror troligen på att de når ut i kanaler som inte är på svenska. Partikamrater som kan arabiska och andra språk berättar om diskussioner på torg och Facebooksidor om Paludans koranbränningar, muslimska friskolor och uttalande som Somalitown. Det är kanaler som når brett, även till personer som är integrerade i Sverige. 

Kartläggningen saknar referenser till konkreta politiska förslag eller uttalanden utan partierna ges betyg utifrån hur de ”uppfattas av det muslimska samfundet”. Partiet Nyans får högst poäng. 

Under valrörelsen har jag haft samtal med män som talat bra svenska och bestämt sig för Nyans. En man i ett radhus hade röstat på Moderaterna under Reinfeldt och sedan på oss. Nu tyckte han att alla partier låter rasistiska. En annan man visade mig en kartläggning av partiernas politik med fokus på muslimer och islam gjord av den ”partipolitiskt obundna” Tankesmedjan Fenix. 

På hemsidan står att de är anonyma, med hänvisning till risken för att bli utsatt för hot från högerradikala. Kartläggningen saknar referenser till konkreta politiska förslag eller uttalanden utan partierna ges betyg utifrån hur de ”uppfattas av det muslimska samfundet”. Partiet Nyans får högst poäng. 

Jag vill inte ge mannen på nattbussen rätt och skylla ett eventuellt högernationalistiskt maktövertagande på de muslimer i förorten som lagt sin missnöjesröst på Nyans. Men vårt parti har en hemläxa att nå fram till de här väljarna, med konkret politik och hur vi talar om samhällsproblem. 

Sedan hoppas jag att journalister gräver i vilka finansiärer som finns bakom. 

Ulrika Lorentzi är utredare av välfärdsfrågor på LO