Två familjeveckor för föräldrar med ensam vårdnad

Ensamma vårdnadshavare får två veckor i föräldravecka. Det gjorde finansminister Magdalena Andersson (S) klart vid en pressträff tillsammans med Lena Hallengren på fredagen.

– En sak vi har fått väldigt mycket frågor om handlar om hur det ska bli för de föräldrar som har ensam vårdnad om sina barn. I Sverige finns det ungefär 50 000 föräldrar som har ensam vårdnad och där många har svårt att få vardagen att gå ihop. Vår utgångspunkt för våra beräkningar har hela tiden varit att föräldrar med ensam vårdnad ska få två veckors extra ledighet när barnen inte kan vara i skolan.

Förslaget om fem extra lediga dagar för varje förälder med barn mellan 4 och 16 år presenterades av Socialdemokraterna för en dryg vecka sedan och har redan fått genomslag. Enligt en undersökning från Svenskt Näringsliv känner 88 procent till förslaget.

– För oss är familjevecka ytterligare ett steg i rätt riktning för att göra Sverige till världens bästa land för barnfamiljer, säger Magdalena Andersson.

Socialdemokraterna presenterade på fredagen också en hemsida, familjelivdåoch.nu, om lagstiftning som rör familjelivet från åtta timmars arbetsdag 1919 till förslaget om familjevecka 2018.