Toppmöte under Löfvens turné i Mälardalen

Stefan Löfven på turné i Mälardalen. Foto: Robin Velander.

Det är upploppssträckan i valrörelsen. Stefan Löfven gav sig ut på turné i Mälardalen för att tala på torg, knacka dörr och möta spanska premiärministern Pedro Sánchez. Aktuellt i Politiken tog rygg på statsministern under dagen.

Med bara ett fåtal dagar av valrörelse kvar tog statsminister Stefan Löfven (S) sin röda turnébuss ut på en rundtur i Mälardalen. Ett fullspäckat schema med stopp i Eskilstuna, Västerås och Enköping bjöd på torgmöten, dörrknackning och ett toppmöte med Spaniens premiärminister Pedro Sánchez.

– Sådana här dagar är roliga, säger Stefan Löfven nöjt.

Under stoppet i Eskilstuna besökte han Komvux och fick stora applåder när han gång på gång vidhöll att Socialdemokraterna aldrig kommer göra sig beroende av Sverigedemokraterna. På Fristadstorget i Eskilstuna lyfte Stefan Löfven satsningarna som Sverige är ekonomiskt starkt nog för att göra om S vinner valet – familjeveckan, vårdsatsningar, pensionärsskattens utfasande och trygghetslyft. Med sig på Mälardalsturnén hade Stefan Löfven sin fru Ulla Löfven som tyckte att han gjorde bra ifrån sig under torgmötet i Eskilstuna.

Stefan Löfven talar på Fristadstorget i Eskilstuna. Foto: Robin Velander.

Under stoppet i Västerås presenterade Stefan Löfven tillsammans med Helene Hellmark Knutsson (S), minister för högre studier och forskning, nyheten att Mälardalens högskola ska få status som tekniskt universitet vid en valvinst. Ett mycket viktigt löfte, menar Stefan Löfven.

– Här i Mälardalen finns hjärtat i svensk industribygd och i den här delen av Sverige, som andra betraktar som rostbältet, där ser vi socialdemokrater tillväxtkraft och framtidstro. Här finns Volvo, ABB och många andra. Här diskuterar Google och Northvolt framtida etableringar med socialdemokratiska kommunalråd i både Avesta och Västerås, säger han.

Turnébussen rullade vidare mot Enköping och konferensanläggningen Fagerudds konferens där överläggningar med Spaniens socialdemokratiske premiärminister Pedro Sánchez väntade.

– Sverige och Spanien har utmärkta bilaterala relationer som vi har förstärkt ytterligare i dag, säger Stefan Löfven under presskonferensen som följde på mötet.

Spaniens premiärminister Pedro Sánchez har pressträff tillsammans med Stefan Löfven. Foto: Robin Velander.

De samtalade om en rad EU-frågor under överläggningarna. Bland annat EUs interna säkerhet, Brexit och möjligheterna att samarbeta när EU-budgeten ska läggas.

– Jag har alltid sett Stefan Löfven som en källa till inspiration. Inte minst med tanke på att vi har samma ideologiska uppfattning och tillhör samma politiska familj, men också som inspiration i EU. Vi delar många värderingar, men också politiska mål och jag har alltid inspirerats av hur han lett den politiska debatten i EU om social sammanhållning, det är något som är viktigt för spanska folket och spanska regeringen, sa Pedro Sánchez under presskonferensen.

Stefan Löfven och Pedro Sánchez hade därefter huvudrollerna på ett torgmöte mitt i Enköpings centrum. Att ha en socialdemokratisk vän i EU på besök i Sverige, mitt under brinnande valspurt betyder mycket för Stefan Löfven. Under en tid där EUs existensberättigande är ifrågasatt är det också viktigt att ha nära socialdemokratiska vänner i Europa.

– Nu har vi både Brexitutmaningen och migrationspolitiken. Vi har några länder – Ungern, Österrike och Polen, där man kan se tydliga exempel på hur rättigheter inskränks. Man lever inte upp till de europeiska värderingarna. Då är det oerhört viktigt att socialdemokratiska partier finns i regeringsställning, representerade också i Europaparlamentet för att stå upp för de värderingarna. Det samarbetet är oerhört viktigt och vi träffas regelbundet i vår grupp i Europaparlamentet. Det är klart att ju fler socialdemokrater som sitter i regeringsställning ute i Europa desto bättre, säger Stefan Löfven.

Efter torgmötet i Enköping bar det av till dörrknackning. Det är som sagt upploppssträcka i valrörelsen och Stefan Löfven skickar ut en viktig pepphälsning till alla valarbetare i Sverige.

– Det är bara att hålla ut till sista dagen. Men det vet jag att de gör, det senaste jag hörde var att vi är uppe i över 1,2 miljoner samtal. Det knackas massor av dörr. Folk är riktigt, riktigt på och det är det som gäller, säger han.

Så du känner dig trygg helt enkelt?

– Absolut. Jag har inte stött på någon del av landet där människor inte är på tå. De jobbar stenhårt. Jag känner mig helt trygg.

Stefan och Ulla Löfven redo för att knacka dörr med lokala socialdemokrater i Enköping. Foto: Robin Velander.